Superúterý v USA: Trump míří k zisku 12 států. Biden také kráčí k demokratické nominaci

před 1 měsíc 48
  • Americký exprezident Donald Trump míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Stejně je na tom Joe Biden, který sebevědomě kráčí pro demokratickou nominaci.
  • Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi v celkem 15 státech, dosud podle výsledkových projekcí vyhrál Trump ve 12 z nich včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny.
  • Trumpova poslední významná soupeřka v tomto klání Nikki Haleyová zaznamenala ojedinělé vítězství ve Vermontu.
  • Biden zvítězil podle projekcí amerických médií ve všech 15 státech. Překvapivou porážku, první v nominačním klání, naopak utrpěl na Americké Samoi.

Washington 7:02 6. března 2024

Donald Trump a Joe Biden

Donald Trump a Joe Biden | Foto: Shannon Stapleton/Leah Millis | Zdroj: Reuters

Superúterý podle agentur AP a Reuters dosud přineslo Trumpovi vítězství ve Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Oklahomě, Alabamě, Maine, Arkansasu, Massachusetts, Texasu, Coloradu, Minnesotě i nejlidnatější Kalifornii. Naopak Vermont je zatím jediným státem, kde se během superúterý dokázala prosadit Haleyová.

Z 15 států, v nichž republikáni v úterý vybírali svého kandidáta do prezidentských voleb, dosud výsledky nezveřejnil Utah a Aljaška.

Trump po ohlášeném vítězství ve více než desítce států označil superúterý za „skvělou noc“. „Byla to skvělá noc, neuvěřitelný den,“ řekl podle agentury AFP příznivcům ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

Migrace a ekonomika

Dominantním tématem při rozhodování republikánských voličů byla podle očekávání migrace, ukázaly exit polly Edison Research v Severní Karolíně a Virginii, píše agentura Reuters.

V Kalifornii byla pro republikány o něco málo důležitější ekonomika, migrace byla až na druhém místě. Na otázku, zda by migranti bez patřičných povolení měli být deportováni, odpovědělo kladně 62 procent voličů v republikánských primárkách v Severní Karolíně, 46 procent ve Virginii a 57 procent v Kalifornii.

On Super Tuesday, voters in 15 states will determine how 854 delegates ⎯ more than a third of the total available ⎯ will be distributed between the two remaining Republican candidates, Donald Trump and Nikki Haley. Here's where things stand. https://t.co/gBkjJJWVH6 pic.twitter.com/O0sXituLyj

— The New York Times (@nytimes) March 6, 2024

V Severní Karolíně, která se s počtem 76 delegátů řadí mezi větší státy a kde v prezidentském finále roce 2020 nad prezidentem Joem Bidenem velmi těsně zvítězil Trump, uváděli republikáni jako hlavní témata migraci ze 41 procent, ekonomiku ze 33 procent, úpravu práva na interrupci z 11 procent a zahraniční politiku z devíti procent.

Ve všech třech dotyčných státech odpověděla rovněž nadpoloviční většina dotazovaných, že čtyřnásobně trestně stíhaný Trump by podle nich byl vhodným kandidátem do úřadu, i kdyby byl u soudu usvědčen ze zločinu.

Kdo ukradl Bidenovi vítězství?

Biden si podle projekcí deníku The New York Times připsal v úterý vítězství mimo jiné v lidnatých státech, jako je Texas, Kalifornie či Severní Karolína. Na Americké Samoi, která je nezačleněným územím Spojených států, Bidena porazil dosud málo známý podnikatel Jason Palmer.

Politické nášlapné miny. Americký nejvyšší soud se vyhnul otázce, jestli se Trump podílel na vzpouře

Číst článek

Mezi demokraty nemá Biden výraznější konkurenci a již nyní panuje přesvědčení, že se na podzim v souboji o Bílý dům znovu střetne se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, který rovněž jasně míří k zisku republikánské nominace.

Pozorovatelé nicméně bedlivě sledují volební účast a možné protestní hlasování proti Bidenovi formou volebních lístků, v nichž se voliči mohou nevyslovit pro žádného kandidáta.

Aktivisté, kterým vadí Bidenova silná podpora Izraele, vyzývali muslimské Američany a stoupence progresivního křídla strany, aby stejně jako předtím v Michiganu odevzdali v Minnesotě takovéto protestní hlasy. Podle projekcí agentury Edison Research se jich v Minnesotě sešlo přes 20 procent.

Biden-Trump

Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnutou záležitost.

Trump u Republikánské strany i jeho pravděpodobný demokratický soupeř, prezident Biden, od počátku nominačnímu procesu dominují a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

USA si po covidu vedou ekonomicky lépe než další bohaté země. Klíčovým faktorem je migrace

Číst článek

Haleyová měla dosud na kontě vítězství pouze v hlavním městě Washingtonu. Média superúterý vykreslovala jako její poslední šanci na zvrácení republikánského nominačního klání, které se vyvíjí jednoznačně v Trumpův prospěch. A spekuluje se o jejím setrvání v kampani. Na úterní večer nicméně neohlásila žádnou akci, na níž by se k této věci mohla vyjádřit.

Exprezident Trump do superúterý vstupoval s 274 delegáty z celkových 2429. Ani kdyby zvítězil ve všech státech, kde se nyní hlasovalo, na nadpoloviční počet delegátů zatím nedosáhne.

Biden ve svém prohlášení opět označil Trumpa za hrozbu pro americkou demokracii. „Dnešní výsledky dávají americkému lidu jasnou volbu: Dovolíme Donaldu Trumpovi, aby nás zatáhl zpět do chaosu, rozdělení a temnoty, které definovaly jeho funkční období?“ uvedl Biden.

Další volební souboj mezi 81letým Bidenem a 77letým Trumpem si přeje jen málo Američanů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že jak Biden, tak Trump se mezi voliči těší nízké oblibě, připomněla agentura Reuters.

ČTK

Přečtěte celý článek