Zákonodárci asi budou moct podpořit nominaci jen jednoho uchazeče o Hrad

před 1 měsíc 43

foto Standarta prezidenta republiky na Tereziánském paláci Pražského hradu - v popředí vstupní brána na první nádvoří.

Praha - Poslanci a senátoři možná budou moci v prezidentských volbách podpořit podpisem nominaci jen jednoho kandidáta. Předpokládá to vládní novela o volbě prezidenta, kterou podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna. V případě občanských adeptů budou lidé moci podepisovat petice na jejich podporu také online. Změnu pravidel, která by měla platit pro příští volbu prezidenta v roce 2028, nyní posoudí ústavně-právní výbor.

Ohledně podpor prezidentských kandidátů ze strany jednotlivých poslanců a senátorů nyní panují nejasnosti, právní názory se liší. Nejvyšší správní soud v roce 2017 naznačil, že se přiklání k výkladu, že zákonodárce nemůže být členem více navrhujících skupin. Ministerstvo vnitra, které registruje kandidátní listiny, dosud hájilo názor, že takové omezení z ústavy ani z volebního zákona nevyplývá.

Pokud by byl některý zákonodárce členem několika skupin navrhovatelů, nebude se podle novely přihlížet k jeho podpisu ani na jedné z kandidátních listin. Vznikne ale časový prostor pro to, aby se ke kandidátní listině připojil další poslanec či senátor a neplatný podpis nahradil. Kandidátní listinu prezidentského uchazeče může podat nejméně deset senátorů nebo 20 poslanců.

Zpravodaj Radek Vondráček (ANO) uvedl, že původním záměrem zákonodárců při schvalování volebního zákona jistě nebylo vytváření velkého množství "hybridních kandidátů" na prezidenta. Parlamentní uchazeči by podle něho měli být adepty určitých politických uskupení a princip novely je podle Vondráčka správný. Podle Heleny Válkové (ANO) by ale bylo potřebné upravit ve vládní novele například postih maření voleb podle trestního zákoníku. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že se pozměňovací návrh chystá.

Zájemci, kteří budou chtít kandidovat na základě podpisů občanů, dostanou možnost sbírat podpisy vedle papírových formulářů také přes internet. Využívat se k tomu bude nástroj pro sestavování elektronických petic, který bude součástí informačního systému zakotveného v zákoně o správě voleb. Elektronický systém zaručí, že všichni podepsaní lidé skutečně existují, jejich údaje odpovídají skutečnosti a že petici nepodepsali vícekrát.

Předpisy budou od občanských kandidátů dál požadovat 50.000 podpisů, takže nebude nutné měnit ústavu. Na petici bude méně údajů, lidé nebudou muset uvádět adresu trvalého pobytu. Listinné petice se budou kontrolovat jen do okamžiku, kdy společně s elektronickou peticí dosáhne počet podpisů požadovanou hranici. Dosud vnitro ověřovalo údaje na vzorcích náhodně vybraných z každé petice a další postup závisel na zjištěné chybovosti.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna se pozastavil na tím, že Sněmovna se předlohou zabývá teď, ačkoli další prezidentská volba se má konat až za čtyři roky. "Řešíte tu nesmysl za nesmyslem," vzkázal koalici. Rovněž podle Bereniky Peštové (ANO) by poslanci měli probírat aktuální témata. Podle Rakušana je ale "vyčištění" volební legislativy od výkladových nejasností potřebná.

Přečtěte celý článek