675 kandidátů. O eurovolby je výrazně menší zájem než před pěti lety

před 1 týden 19

O křesla 21 českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy ale kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Více než třetinu letošních kandidátů tvoří ženy, jejich zastoupení se v porovnání s předchozími eurovolbami zvýšilo, oznámil dnes ČSÚ, který přehledy adeptů zveřejnil na volebním webu.

„O mandát europoslance letos usiluje 675 kandidátů. Před pěti lety byl přitom zájem větší, o přízeň voličů se tehdy ucházelo celkem 841 mužů a žen. Aktuální počet kandidujících se však může do voleb ještě změnit, neboť někteří mohou být v zákonné lhůtě kandidujícím subjektem odvoláni či mohou například sami odstoupit. Tyto změny budeme na našem volebním webu průběžně aktualizovat,“ uvedla v tiskové zprávě místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Maximální počet 28 kandidátů má ve hře z 30 letošních eurovolebních uskupení pouze 17. Naopak strana Nevolte Urza.cz nominovala pouze svého předsedu Martina Urzu. Ve volbách kandidují členové celkem 51 politických stran a hnutí, zhruba 29,5 procenta kandidátů je bez politické příslušnosti.

Kandidátek je letos 246, což představuje 36,44 procenta. Relativní zastoupení žen se tak oproti předchozím eurovolbám podstatně zvýšilo. Před pěti lety bylo mezi kandidáty 201, tedy 23,9 procenta žen.

Průměrný věk kandidátů v nadcházejících volbách je 47,6 roku. Nejstaršími kandidáty jsou dva jednaosmdesátiletí adepti na europoslance, trenér a bývalý olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka (za SPD a Trikoloru) a strojní inženýr Pavel Stulík z Klubu angažovaných nestraníků. Minimální věkovou hranici 21 let pro kandidaturu splňuje devět uchazečů včetně jednoho z kandidátů koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Přečtěte celý článek