9 novinek pro mobily s Androidem a hodinky s Wear OS. Snazší práce s dokumenty, peněženkou a Spotify

před 2 měsíce 46

Google na svém blogu publikoval informace o aktualizacích mobilního operačního systému Android a některých svých aplikací, jejichž společným cílem je snaha zjednodušit život uživatelů a jejich produktivitu – ať už na telefonu, tabletu, chytrých hodinkách se systémem Wear OS, nebo v autě kompatibilním se systémem Android Auto.

Klepněte pro větší obrázek 
Android Auto dokáže pomocí AI shrnout dlouhé zprávy nebo skupinové konverzace

První novinku Google prezentuje slovy „Zůstaňte v kontaktu a soustřeďte se na cestu“. Týká se systému Android Auto, který během jízdy dokáže pomocí umělé inteligence shrnout dlouhé zprávy nebo skupinové konverzace. Kromě toho umí také navrhnout relevantní odpovědi, které lze odeslat jedním klepnutím na obrazovku infotainmentu.

Novinky od Googlu

Druhou novinku ocení zejména uživatelé, které trápí problémy se zrakem. Aplikace Lookout – Asistent zraku nově nabízí automaticky generované popisy fotografií, grafiky a obrázků obsažených ve zprávách, které lze poslouchat prostřednictvím hlasové syntézy. Funkce má být dostupná po celém světě, ovšem zatím bude k dispozici pouze v anglickém jazyce. K jejímu využití bude stačit poslední verze aplikace Lookout.

Třetí novinkou je vylepšená podpora čtečky obrazovky pro Google Lens v Mapách Google, která umožní prozkoumávat okolí a identifikovat místa, jako jsou bankomaty, restaurace a zastávky veřejné dopravy. Stačí namířit fotoaparát telefonu do okolního prostoru a TalkBack nahlas přečte důležité informace – například otevírací hodiny, hodnocení nebo pokyny, jak se tam dostat.

Klepněte pro větší obrázek
 Možnost prozkoumávat okolí a identifikovat místa

V pořadí čtvrtá novinka se týká Dokumentů Google, do kterých nově půjde přidávat ručně psané komentáře přímo z mobilního telefonu nebo tabletu. Uvedené funkce budou dostupné v rámci mobilní verze aplikace Dokumenty Google, na výběr budete mít různé barvy pera a zvýrazňovače.

Klepněte pro větší obrázek
 Ručně psané komentáře přímo z mobilního telefonu nebo tabletu

Další vylepšení se týká poslechu ze streamovací služby Spotify. Dosud přepínač na zamykací obrazovce Androidu umožňoval snadné přepínání mezi zařízeními při přehrávání hudby z YouTube Music – ať už jde o reproduktor telefonu, sluchátka, chytré reproduktory nebo televizi. Nyní bude možné totéž provést i v aplikaci Spotify. Když tedy budete přehrávat hudbu nebo mluvené slovo ze Spotify, přepínač výstupu bude nabízet zařízení kompatibilní se Spotify Connect.

Klepněte pro větší obrázek
 Přehrávání ze Spotify na různých zařízeních

Další novinka se týká přepracované aplikace Fitbit, která nabídne komplexnější přehled o zdraví prostřednictvím Health Connect. Díky tomu budou mít uživatelé k dispozici data z dalších nositelných zařízení a aplikací, jako jsou AllTrails, Oura Ring či MyFitnessPal.

Klepněte pro větší obrázek
 Propojení aplikace Fitbit s dalšími platformami

V aplikaci Fitbit budou v samostatné sekci vedle dat z Fitbitu vidět také data z připojených aplikací. V sekci Dnes pak můžete sledovat údaje o cvičeních, počtu kroků, spálených kaloriích, zdolaných patrech a o překonané vzdálenosti z aplikací kompatibilních s Health Connect.

Zacíleno na chytré hodinky

Sedmá novinka se týká operačního systému Wear OS. V aplikaci Google Wallet bude možné zobrazovat palubní lístky, vstupenky na akce, členství v posilovnách, věrnostní karty a údaje k dalším službám, tedy přímo na zápěstí. Uživatelé si budou moci zvolit, které průkazy chtějí skrýt nebo zobrazit, aby byly připravené k použití, až je budou potřebovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 Všechny karty dostupné na zápěstí a navigace veřejnou dopravou ve Wear OS

Další novinku opět využijete na hodinkách s Wear OS. Jedná se o navigaci veřejnou dopravou v rámci Map Google. V oblastech, kde je tato funkce k dispozici, bude možné zvolit si na hodinkách požadovaný čas odjezdu. Následně se na obrazovce budou zobrazovat pokyny, které vás přivedou až do cíle naplánované cesty. Předpokládáme, že obě tyto funkce budou zpřístupněny v rámci běžných aktualizací Wear OS.

Klepněte pro větší obrázek
 AI Gemini v aplikaci Zprávy

Poslední – devátá – novinka se týká betaverze aplikace Zprávy od Googlu, ve které bude možné využívat umělou inteligenci Gemini. AI může pomáhat se sestavováním obsahu zpráv, bude schopná generovat nápady, plánovat události nebo se prostě bavit. V tomto případě je ale otázkou, zda funkce bude dostupná i v Česku. V první vlně se počítá s USA a Kanadou, tedy s angličtinou a francouzštinou.

Únorové novinky pro všechny Androidy:

Zdroj: Google Blog

Přečtěte celý článek