‚A jak to vidíš ty?‘ Od března do května se v sedmi městech poběží v noci pro nadaci Světluška

před 2 měsíce 81

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se s příchodem jara chystá na svou největší sportovní událost – Noční běh. Letos se poběží už počtrnácté a zapojí se sedm měst.

noční běh pro světlušku Praha/Plzeň/Brno/Olomouc/České Budějovice/Jihlava/Ostrava 23:33 21. února 2024

Noční běh pro Světlušku

Noční běh pro Světlušku | Zdroj: Světluška

Podpořit lidi se zrakovým handicapem a vyzkoušet si, jaké to je pohybovat se a nevidět přesně překážky po cestě. To je i letošní cíl Nočního běhu pro Světlušku. Letos se poběží v sedmi městech.

„Tma je pro naše běžce chvilkovým zážitkem. Lidé se zrakovým postižením se s tím potýkají každý den, každý rok, celý život,“ vyzdvihuje hlavní myšlenku ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová a přibližuje:

„Za světla viditelná bariéra v cestě se za tmy může stát ohrožením. Kapky deště mohou znemožnit venkovní orientaci. Hluk může umlčet přirozené orientační body.“

Startovní čáru proběhnou příznivci Světlušky 21. března v Ostravě, další vyběhne Plzeň 26. března. První v dubnu bude Brno, a to 4. dubna. O týden později, 11. dubna, se přidá Olomouc, pražský běh je naplánovaný na 25. dubna a České Budějovice se na trasu vydají 7. května. Na cílovou rovinku se postaví Jihlava 16. května.

„Každý zrakově postižený na svou cestu životem vidí jinak. I o tom budeme na bězích hovořit a vybízet běžce k pravidelné a důsledné péči o tento cenný smysl,“ láká Drastichová.  

Mottem letošního, v pořadí už 14. ročníku je „A jak to vidíš ty?“. Odkazuje na různé typy zrakových vad, s nimiž se lidé mohou potýkat.

Být trasérem

V každém ze sedmi měst bude možné se přihlásit jako dobrovolný trasér pro zrakově handicapované sportovce.

Pro zrakově postižené svět není jen ohrožující místo. Důležitý je spontánní pohyb, vypráví lektorka

Číst článek

„Už loni jsme se vrhli na budování databáze proškolených trasérů a průvodců pro zrakově handicapované sportovce,“ upozorňuje Drastichová s tím, že na webu Světlušky se mohou ti, kteří chtějí dělat traséry pro lidi se znevýhodněním, přihlásit i jindy než v souvislosti s Nočním během.

Na stáncích v každém ze sedmi měst, kde se běh koná, budou k vyzkoušení pomůcky pro zrakově postižené, simulátory zrakových vad i smyslové hry.

Také bude na stáncích možné nechat se namasírovat nevidomými a slabozrakými maséry. A na místě budou i optometristé, kteří zájemcům vyšetří zraků.

V každém z měst také vystoupí hudebníci. Pražské běžce před startem rozehřeje zpěvačka Tereza Mašková, Brno kapela Vojtaano, Plzeň Marcell a Fiedlerski, Olomouc skupina Byt číslo 4, Ostravu zpěvačka Kaczi a České Budějovice Patrik Malý. 

Pražští běžci mohou Světlušce pomoci i účastí na Pražském půlmaratonu, který letos Světlušku podpoří.

red

Přečtěte celý článek