Abbás v Ramalláhu vyzval Blinkena, aby USA uznaly palestinský stát

před 2 měsíce 96

foto Ministr zahraničí USA Antony Blinken (vlevo) a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu 7. února 2024.

Ramalláh - Předseda palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás dnes v Ramalláhu vyzval amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, aby Spojené státy uznaly palestinský stát, uvedla palestinská agentura WAFA. Blinken je nyní na páté návštěvě Blízkého východu od začátku války v Pásmu Gazy, kterou Izrael zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října. Dříve dnes šéf americké diplomacie jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Abbás podle agentury WAFA vyzval Blinkena, aby USA uznaly stát Palestina, který by zahrnoval Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy a východní Jeruzalém. Míru a bezpečnosti podle předsedy palestinské samosprávy totiž lze dosáhnout pouze skrze takzvané dvoustátní řešení, tedy právě vznikem palestinského státu po boku Izraele.

Spojené státy by podle Abbáse měly zintenzivnit snahy o zastavení "izraelské agrese" a vysídlování Palestinců jak v Pásmu Gazy, tak na Západním břehu Jordánu. Zároveň Abbás hovořil o potřebě zastavit útoky izraelských osadníků na Západním břehu Jordánu proti Palestincům.

Abbás také vyzval Blinkena, aby zvýšil tlak na Izrael, aby uvolnil finanční prostředky určené pro Ramalláh, které Izrael zadržuje s odůvodněním, že by mohly být převedeny Hamásu.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl a od roku 2007 ho ovládá Hamás, pokládaný USA a EU za teroristickou organizaci, proti kterému nyní Izrael vede válku. Východní Jeruzalém Izrael anektoval a Západní břeh Jordánu, kde působí palestinská samospráva okupuje.

Izraelský premiér Netanjahu dnes večer v projevu vyloučil, že by Izrael přistoupil na požadavky Hamásu ohledně příměří a za jedinou možnost označil "absolutní vítězství". Toho by podle něj Izrael mohl dosáhnout v řádu měsíců, nikoliv let.

Přečtěte celý článek