Abbás vyzval hnutí Hamás, aby se dohodlo s Izraelem o rukojmích

před 2 měsíce 61

foto Ilustrační foto - Šéf palestinské samosprávy Mahmoud Abbás hovoří na zasedání Valného shromáždění OSN.

Ramalláh - Prezident Palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes vyzval palestinské hnutí Hamás, aby se dohodlo s Izraelem na propuštění rukojmí a ušetřilo tak palestinský lid vážné katastrofy, uvedly agentury. O dohodě o propuštění rukojmí a pozastavení bojů v Pásmu Gazy se v posledních týdnech jedná za účasti Spojených států, Kataru či Egypta. Mezinárodní organizace se obávají dalšího silného nárůstu počtu palestinských obětí, pokud by izraelská armáda vstoupila do města Rafáh, kam se před izraelskou ofenzívou v jiných částech Pásma Gazy uchýlily statisíce uprchlíků.

"Vyzýváme Hamás, aby rychle uzavřel dohodu o vězněných a ušetřil tak náš palestinský lid další katastrofy," uvedl Abbás podle citátu palestinské agentury Wafa. Hrozící katastrofu Abbás přirovnal nakbě, což je termín, kterým Palestinci označují události po založení státu Izrael v roce 1948, kdy stovky tisíc z nich musely opustit své domovy.

Abbás vede Palestinskou autonomii, kde má hlavní slovo hnutí Fatáh a má pod omezenou kontrolou Západní břeh Jordánu. S hnutím Hamás se síly vedené Abbásem střetly po volbách v roce 2006. Po hlasování Hamás, který USA či EU označují za teroristickou organizaci, získal vládu nad Pásmem Gazy.

O možné dohodě o propuštění rukojmí, jež Hamás unesl při svém teroristickém útoku na jižní Izrael 7. října, a o dočasném přerušení bojů se jedná od prosince, kdy skončila první taková dohoda, která zaručila klid zbraní na týden. Jednání jsou nepřímá, a kontakty mezi Izraelem a palestinským hnutím zprostředkovávají Egypt či Katar. Do rozhovorů jsou zapojené také Spojené státy.

Podle dnešní bilance palestinského ministerstva zdravotnictví, které je pod kontrolou Hamásu, v Pásmu Gazy zemřelo v souvislosti s izraelskými údery od začátku října na 28.600 lidí. Dalších zhruba 1200 lidí podle izraelských úřadů zemřelo při útoku hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Mezinárodní organizace se však obávají dalšího nárůstu obětí a prohloubení špatné humanitární situace, pokud by začaly silné boje v Rafáhu.

Na severu Izraele zemřela po raketovém útoku z Libanonu žena

Na severu Izraele dnes po raketovém útoku z Libanonu zemřela jedna žena. Dalších osm lidí utrpělo zranění, píší izraelská média s odkazem na prohlášení záchranářů. Podle izraelské armády byla cílem útoku vojenská základna. V oblasti podniká útoky na izraelské základny šíitské hnutí Hizballáh, které se ovšem k nejnovějšímu incidentu zatím nevyjádřilo. Izraelský krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir naznačil, že incident považuje za vyhlášení války.

Šéf izraelské záchranné služby Eli Bin řekl, že tělo mrtvé ženy záchranáři nalezli, když prohledávali domy poničené raketami ve městě Safed, píše server The Times of Israel. Tamní nemocnice přijala k ošetření osm lidí, které raketový útok zranil. Jeden z nich je ve vážném stavu.

Izraelská armáda uvedla, že zaznamenala několik raketových útoků, které měly za cíl její základnu ve městě Safed. Armáda podle svého prohlášení podnikla v odvetě útoky na odpalovací stanoviště raket.

"Tohle není jen několik kapek (raket), tohle je válka," napsal Ben Gvir na síti X, podle webu The Times of Israel se svou "typickou bojovností". Ministr dodal, že je na čase změnit přístup k situaci na libanonské hranici. Kvůli incidentu Ben Gvir dnes rovněž požádal o setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ministr společně s dalšími zastánci tvrdé linie kritizoval izraelskou koncepci udržování palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy jako "stabilizační síly". Tato chyba podle něj vedla k teroristickým útokům ze 7. října.

Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem podniká na sever Izraele raketové útoky libanonské šíitské hnutí Hizballáh, jehož podporovatelem je Írán. Hizballáh se však k dnešnímu úderu zatím nepřihlásil. Izraelská armáda rovněž podniká údery na jih Libanonu.

Přečtěte celý článek