Aby to s ním neseklo, až spočítá cenu svého blábolení. Němcová se vysmála Babišovi, který zaútočil na prezidenta

před 1 týden 46

Ví, že si zadělal na velký malér, a vymýšlí kouřovou clonu, reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS) na slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Toho rozzuřila fotografie ze schůzky k reformě penzí na Pražském hradě, kterou na sociálních sítích zveřejnil prezident Petr Pavel. Babiš hlavu státu zkritizoval za to, že u stolu byly prázdné židle a občerstvení pro účastníky z hnutí ANO, kteří se schůzky odmítli zúčastnit. Podle něj jde o plýtvání penězi daňových poplatníků. Němcová proto šéfovi hnutí ANO připomněla jeho několikahodinové projevy v Poslanecké sněmovně, které vyjdou státní pokladnu na statisíce korun.

„Téma důchodové reformy považuji za zásadní, snahu o dosažení kompromisu nevzdávám. Pokud máme naši práci dělat odpovědně, musíme si vzájemně naslouchat, přinášet na stůl argumenty a neschovávat si je na příští volby,“ napsal v pondělí na sociální síti prezident Petr Pavel. Ke svému příspěvku přiložil fotografii z jednání o důchodové reformě, na kterou dorazilo několik odborníků a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Téma důchodové reformy považuji za zásadní, snahu o dosažení kompromisu nevzdávám. Pokud máme naši práci dělat odpovědně, musíme si vzájemně naslouchat, přinášet na stůl argumenty a neschovávat si je na příští volby. pic.twitter.com/7Y3JU6XQur

— Petr Pavel (@prezidentpavel) April 22, 2024

Hnutí ANO totiž účast jen pár dní před pondělní schůzkou zrušilo s tím, že „nechce dělat fíkový list někomu, kdo říká, že na sílu prosadí to, co do zákona navržené je.“ Ještě ve čtvrtek přitom některé novináře Babišovo hnutí ujišťovalo, že s jednáním počítá.

Pražský hrad i přesto nechal nachystat místa u stolu také pro členy hnutí ANO. Na snímku z Pražského hradu jsou vidět prázdné židle pro Karla Havlíčka, Aleše Juchelku, Alenu Schillerovou a expertku hnutí ANO Marii Bílkovou. Na stole pak pro ně bylo připraveno také občerstvení.

Prázdná místa na fotografii nenechala Babiše chladným. Ve videu na sociální síti se neváhal pustit do prezidenta Pavla. „Tohle, pane prezidente, není důstojné úřadu prezidenta republiky. Tady jsou čtyři prázdné židle, tam jsou cedulky našich lidí, dokonce utrácíte na pohoštění peníze daňových poplatníků. Tohle dělá Moravec v České televizi, ale prezidentský úřad je přece vážný úřad. Tahle dehonestace se skutečně nehodí. Pan prezident jenom potvrdil, že skutečně je prezidentem pětikoalice,“ zuřil šéf hnutí ANO.

Na jeho slova reagovala například senátorka Miroslava Němcová. „Foto s prázdnými židlemi Andreje Babiše hodně vzteká. Ví, že si zadělal na velký malér, a vymýšlí kouřovou clonu. Hrad prý plýtval penězi na připravené občerstvení. Jen aby to s ním neseklo, až spočítá cenu svého nekonečného blábolení ve sněmovně. Hodina tam stojí cca 150 tisíc korun,“ vysmála se Babišovi na sociální síti.

Svým příspěvkem připomněla několikahodinové projevy expremiéra Babiše v Poslanecké sněmovně za poslední roky. Například loni při jednání o konsolidačním balíčku obsadil šéf hnutí ANO řečnický pultík v dolní komoře na dlouhých šest hodin. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tehdy Babiše kritizoval za to, že „hodiny žvaní o ničem“.

„Víte, co je to chucpe? Když nejmenovaný velkouzenář nazve Sněmovnu žvanírnou a následně hodiny žvaní o ničem, mává slovy jako džihád či polistopadový kartel (chápu jeho odpor jako předlistopadového komunisty a estébáka) a blokuje svými prázdnými řečmi projednávání zákonů, kterými se snažíme napravit marasmus, který tu způsobil on a jeho parta s dnes již mimoparlametními komunisty a socialisty,“ napsal tehdy Válek k dlouhému projevu šéfa hnutí ANO.

Provoz Poslanecké sněmovny stojí ročně kolem 1,3 miliardy korun. Třeba v roce 2020 byla celková částka, ve které jsou započítány například platy zaměstnanců, základní příděly fondu kulturních a sociálních potřeb, výdaje za gastro, květinovou výzdobu, přesně 1 393 659 786 korun. Denně jde tak v průměru o zhruba 3,8 milionu korun, tedy asi 150 tisíc korun za jednu hodinu.

Přečtěte celý článek