AI playlisty od Spotify: Nově si můžete vytvářet a upravovat playlisty pomocí textových příkazů!

před 3 týdny 30

Platforma Spotify už tu je s námi nějakou dobu. Spotify, založené v roce 2008 ve Švédsku, se rychle stalo jednou z předních světových streamovacích služeb pro hudbu, podcasty a videa. Od svého počátku překonalo hranici 527 milionů uživatelů (březen 2023) po celém světě, což z něj činí klíčového hráče na trhu digitálního obsahu. Spotify je aktuálně dostupné v téměř 180 zemích světa. S platformou umožňující přístup k milionům skladeb a dalšího obsahu, Spotify revolučně změnilo způsob, jakým lidé přistupují k hudbě. A sice místo vlastněné hudby např. na cédéčkách, nabídlo Spotify možnost poslouchat skladby bez nutnosti jejich vlastnění. Spolu s tím Spotify nabízí prémiové předplatné (169 Kč za měsíc), kdy uživatel získá přístup k funkcím jako poslouchání offline, absence reklam či tvorba personalizovaných playlistů na míru. 

Právě personalizační algoritmy dosáhly velkého úspěchu, přičemž uživatelé dostávali pravidelně různé sady playlistů jim ušité přesně na míru. A nyní s příchodem umělé inteligence by se úroveň personalizace, která už tak byla velmi dobrá, měla ještě navýšit.

Generování playlistů pomocí příkazů

Spotify už zaznamenal úspěch se svou populární funkcí AI DJ a právě nyní hudební streamovací služba přináší AI do vytváření playlistů. Společnost v pondělí představila AI playlisty v beta verzi – novou možnost, která uživatelům umožňuje generovat playlist na základě textových příkazů.

Tato funkce bude zpočátku dostupná pro uživatele na zařízeních Android a iOS ve Velké Británii a Austrálii a v následujících měsících by měla být nadále vylepšována.

Mimo běžné požadavky na vytvoření playlistů, jako jsou ty založené na žánru nebo časovém období, nyní Spotify umožňuje uživatelům tvořit širší škálu unikátních seznamů skladeb. Díky AI mohou uživatelé zadávat pokyny pro vytvoření playlistů na libovolné téma, od „písniček pro nedělní grilování“ po „adrenalinové skladby pro náročný gaming“, jak uvádí Spotify. Příkazy mohou zahrnovat různé aspekty, jako místa, zvířata, aktivity, filmové postavy, barvy či emoji. Společnost zdůrazňuje, že nejúčinnější playlisty vznikají kombinací žánrů, nálad, umělců a dekád.

Spotify využívá personalizaci podle preferencí uživatele pro vytváření těchto playlistů. Po jejich vytvoření lze playlist dále upravit pomocí AI. Mají vaše skladby příliš velký důraz na vysoké tóny a malý důraz na hluboké basy? Nevadí, stačí jen říct a požádat Spotify v příkazovém oknu o úpravu. Případně si sami „swipem“ doleva můžete skladbu z playlistu pohodlně odstranit.

Obsah obrázku pláž, nábytek, venku, deštník

Popis byl vytvořen automaticky

Obrázek 1 – DALL-E 3: Reproduktor na slunečné pláži

Nová úroveň personalizace

Základem této technologie je použití velkých jazykových modelů, které Spotify umožňují interpretovat uživatelské záměry a optimalizovat playlisty na základě historie poslechu a vyjádřených preferencí. Tímto způsobem se platforma snaží o co nejpřesnější odpověď na specifické požadavky uživatelů, což přináší vysoce personalizované hudební zážitky.

V prosinci 2023 Spotify oznámilo, že testuje novou funkci AI řízených playlistů, která byla odhalena díky videu zveřejněnému na platformě TikTok, nazvanému „Spotify’s ChatGPT“. Tato funkce, dostupná přímo v uživatelské knihovně aplikace, umožňuje vytvoření nových playlistů s použitím umělé inteligence prostřednictvím jednoduchého uživatelského rozhraní. 

Další důležitou součástí implementace AI je zabezpečení. Spotify zdůrazňuje, že jejich systémy AI jsou navrženy tak, aby ignorovaly urážlivé nebo nevhodné pokyny, a tím chránily uživatele před potenciálně nežádoucím obsahem.

Nová funkce pro podcasty, AI reklamy a další

Investice do technologií umělé inteligence a strojového učení představují klíčovou součást strategie Spotify pro rozvoj a vylepšení svých služeb. Využitím kombinace technologií od společností jako Sonantic a OpenAI se Spotify snaží inovovat v oblasti personalizace hudebních doporučení. Mezi další oblasti, kde Spotify vidí potenciál využití AI, patří generování shrnutí podcastů, tvorba audio reklam generovaných umělou inteligencí, a dokonce i klonování hlasů hostitelů podcastů pro autentičtější reklamní sdělení.

Shrnutí

  • Spotify představil AI playlisty, které umožňují uživatelům vytvářet playlisty na základě textových příkazů.
  • Funkce je zatím k dispozici ve Velké Británii a Austrálii pro uživatele Android a iOS.
  • Uživatelé mohou požádat o playlisty založené na široké škále témat a vlastností, od žánrů a nálad po barvy a emoji.
  • Spotify využívá velké jazykové modely a personalizaci na základě chutí uživatele k tvorbě a úpravě playlistů.
  • AI má bezpečnostní opatření proti urážlivým nebo specifickým pokynům.

Zdroj

  • Perez, S. (2024, April 8). Spotify launches personalized AI playlists that you can build using prompts. TechCrunch. https://techcrunch.com/2024/04/07/spotify-launches-personalized-ai-playlists-you-can-build-using-prompts/

Článek AI playlisty od Spotify: Nově si můžete vytvářet a upravovat playlisty pomocí textových příkazů! se nejdříve objevil na Ainovinky.cz.

Přečtěte celý článek