Ajatolláh Putin a džihád proti Západu. Rusko je stejné jako Írán, vyhlásilo nám „svatou válku“

před 2 týdny 31

KOMENTÁŘ / Íránská islámská republika má ústy svého nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Sajjida Alího Chameneího už dávno jasno: svět spasí jedině islámská revoluce, která jej přivede k pravé víře, zatímco Západ je zlo, které reprezentují Spojené státy americké („velký satan“) a Izrael („malý satan“) a s nimi spojení Evropané („křižáci“).

To není žádné překvapení, jde o tradiční poštěkávání perského nacionalismu a imperialismu. Pozoruhodné spíše je, že podobné výroky slyšíme i z údajně „křesťanského“ Ruska, aktuálně íránského spojence, které nenávidí náš Západ snad ještě více.

Občas je třeba číst i duchamorné texty nenávistných náboženských fanatiků, kteří vytěsnili víru ve spravedlivého a milosrdného Boha, přičemž světu místo něj vnucují svou vlastní perverzní představu o jakémsi krvelačném monstru, které si žádá exemplární zničení „nevěřících“ skrze „svatou válku“.

Západ jako krvelačný vlk

Jedním z těchto fanatiků je íránský ajatolláh Sajjid Alí Chameneí, který ve svém kázání z 24. února 2024 dštil nenávist proti Izraeli jakožto „sionistickému režimu“ a „vzteklému psu“. A zároveň velebil hrdinné obyvatele Gazy, vzdorující Izraeli, kteří prý svým vzdorem inspirují „mnoho mladých lidí v západních zemích“ k četbě Koránu, a tím k poznávání islámu.

Podle ajatolláha Chameneího odhalila západní civilizace podporou Izraele „svou pravou podstatu“, a navzdory řečem o humanitě a lidských právech se projevuje jako „prolhaná a pokrytecká“. Západní státníci a politici sice navenek vystupují „s úsměvem na tváři“, ale uvnitř jsou jako „vzteklý pes a krvelačný vlk“.

Západ a jeho liberální demokracie jsou zlo. A v kázání z 12. března letošního roku znovu ajatolláh připomněl „palestinský odpor“ proti „sionistům“ a odsoudil západní civilizaci jako „krvežíznivou“ a „barbarskou“.

Íránské náboženské a politické elity obecně hovoří o západní kulturní „infiltraci“ či „invazi“, samotný ajatolláh Chameneí hlásá svatou válku čili „velký džihád“ proti „bezbožnému“ Západu představovanému Spojenými státy, Evropou a západním klínem v islámském světě v podobě Izraele.

Boj proti Anti-Rusku

Jak bylo řečeno, perská čili íránská nenávist vůči Západu není žádné překvapení. Jenže obdobná rétorika v posledních letech zní i z Ruska. Ano, Rusko, ať už pravoslavné Ruské impérium, nebo bolševický Sovětský svaz, vždy dávaly najevo svou nenávist k „bezbožnému“ či „úpadkovému“ Západu, který měl být svatou válkou nebo revolucí zničen, případně očištěn a přiveden k jediné pravé víře. Ovšem v souvislosti s genocidní válkou fašistického Ruska proti svobodomyslné Ukrajině si Moskva nebere servítky.

Už 25. září 2022, jen sedm měsíců po započetí plnohodnotné vojenské invaze Ruska na Ukrajinu, se moskevský patriarcha Kirill (občanským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev, ve svazcích KGB veden jako agent Michajlov) nechal slyšet, že je třeba bránit „jednotný prostor Svaté Rusi“, vlastně celého „historického Ruska“ včetně Ukrajiny a Bělorusi.

A nebyl to nikdo jiný než krvavý ruský diktátor Putin, kdo v roce 2021, kdy ruská vojska obkličovala Ukrajinu, tvrdil, že Západ vytvořil z Ukrajiny Anti-Rusko, takže současná Ukrajina je protiruským projektem a zločinem proti trojjedinému velkoruskému národu složenému z Rusů, Ukrajinců a Bělorusů.

Svatá válka Ruska proti Západu

Právě Putin často používá podobné rétorické figury jako íránský fanatik Chameneí: Stejně jako Írán bojuje, ať už přímo či zprostředkovaně, s „bezbožným“ Západem v čele s USA, tak i Rusko skrze válku proti Ukrajině zápasí s „úpadkovou“ západní civilizací. Obojí je svatá válka čili džihád.

Ostatně není žádným tajemstvím, že Rusko dávno není „křesťanskou“ zemí, pravoslaví je jen dekorací pro staronové ruské imperiální ambice. Nejrychleji rostoucí náboženskou komunitou v onom mnohonárodnostním státě jsou navíc muslimové, a například z Čečenska, ruského údělného „knížectví“ muslimského vyznání, opakovaně zní, že Rusko vede na Ukrajině „svatou válku“ proti „satanskému Západu“.

U příležitosti 25. světového ruského národního shromáždění pod názvem „Současnost a budoucnost ruského světa“ promluvil 27. března 2024 v chrámu Krista Spasitele v Moskvě i nenávistný moskevský patriarcha Kirill, který nikterak neskrýval, čím je ona „speciální vojenská operace“ proti Ukrajině. Je to boj proti „zločinnému kyjevskému režimu“ a „kolektivnímu Západu“. A především jde z „duchovního a morálního“ hlediska o „svatou válku“, v níž Svatá Rus brání svět proti „Západu, který propadl satanismu“.

Podle Kirilla je Rusko „geopolitickým centrem Eurasie“, mělo by být oporou nového „multipolárního světa“, přičemž Rusko se musí vrátit k nauce o trojjediném velkoruském národě složeném z Rusů, Ukrajinců a Bělorusů a sjednotit všechny (východní) Slovany v jednom státě.

Zkrátka Rusko je jako Írán, jen trochu v opačném gardu. Zatímco íránský prezident Ebráhím Raisí je podržtaškou ajatolláha Chameneího, v Rusku je moskevský patriarcha Kirill slouhou prezidenta (čili ajatolláha) Putina.

Užiteční idioti a civilizační zrada

Inu, nenávist sjednocuje i někdejší historické soupeře, totiž Rusko a Írán, ke svaté válce proti naší západní civilizaci – a je jisté, že spojenců najdou tyto dvě brutální teokratické či fašistické diktatury mnoho. Na prvním místě konfuciánsko-marxistickou Čínu, která spolu s nimi sní o post-západním světovém řádu, kde vládnou ti nejsilnější.

Spojence mají tito protizápadní džihádisté i v České republice, například v osobách typu Tomia Okamury volajících po „rovnováze“ mezi západními demokraciemi a východními despociemi. Zde je diagnóza celkem jasná – jde o užitečné idioty, kteří se dopouštějí civilizační zrady. Tak alespoň už víme, s kým máme v Česku tu „čest“.

Přečtěte celý článek