Alena Schillerová je tetou Kateřinou současné politické scény

před 1 měsíc 35

GLOSA / Nemine den, aby o sobě nedala vědět někdejší ministryně financí, dnešní předsedkyně poslaneckého klubu politické divize Agrofertu Alena Schillerová. Zřejmě si myslí, že její producírování na TikToku, Facebooku či síti X zajistí majiteli hnutí potřebnou podporu a zisk v příštích volbách, které budou těmi zřejmě nejdůležitějšími jak pro samotné číslo 25085, tak pro celou republiku. Při svých duševních výlevech však vypadá spíše jako známá postava z humoristického románu Zdeňka Jirotky.

„Teta Kateřina – již deset let vdova, která se nezastaví před ničím, aby získala dědečkovy peníze. Chová se jako mladice, groteskně až trapně, chodí hopsavě. Je podlézavá, dokáže účelově měnit chování. Má zálibu v příslovích, jimiž uvádí či komentuje kdekterou situaci a otravuje okolí,“ tolik definice románové postavy tety Kateřiny, jak ji uvádějí české stránky Wikipedie. Buď musel být Zdeněk Jirotka vizionář, nebo dokázal cestovat v čase, protože charakteristika tety Kateřiny sedí na exministryni jak cosi na hrnec. S čestnou výjimkou desetiletého vdovství.

Vezměme to popořadě.

  1. Nezastaví se před ničím, aby získala dědečkovy peníze.

Jakýkoliv výstup Aleny Schillerové v poslanecké sněmovně, v médiích i na sociálních sítích má jediný cíl – zalíbit se „dědečkovi“ Babišovi. Nejde o peníze, ale o přízeň, protože ví, že bez něj je pouhá nula, schopná fungovat možná jako účetní v nepříliš velkém podniku.

Zatím poslední vystoupení se snahou zalíbit se a získat od majitele podrbání za věrné služby se odehrálo v neděli na síti X. Schillerová s razancí sobě vlastní se opětovně opřela do premiéra Petra Fialy. „Stejně jako mezi nejhlasitějšími bojovníky proti korupci nezřídka najdeme největší korupčníky, mezi kazateli morálky a ctnosti chlípníky, musíme se připravit na to, že si Petr Fiala dost možná nechal zaplatit kampaň Restart Česka z peněz vypraných v kampeličce, neřkuli z peněz určených na zbraně pro ukrajinskou armádu,“ napsala Schillerová, přestože již několik dní předtím jí na podobný útok na premiéra již odpověděla ODS. A jen pro osvěžení paměti – slyšel někdo Schillerovou se takto hlasitě (nebo klidně i potichu) ptát na např. kauzu Čapí hnízdo, kauzu toastová linka, kauzu zámeček ve Francii a mnoho dalších?

„Kampelička, jejímž byl spolumajitelem, měla zhruba tolik členů, jako je sousedů v jednom vchodě panelového domu nebo jako je spolužáků ve třech třídách na gymnáziu. Znali se. A znali se dobře. Fialovo mlčení ukazuje, že jeho hodnotová politika končí tam, kde začínají finanční zájmy ODS,“ napsala Schillerová. Ptala se svého gurua, kolik spolužáků z gymnázia mu půjčilo na jeho rejdy v devadesátkách? A odkud tito spolužáci byli? Tedy pokud samozřejmě vůbec existují…

2. Chová se jako mladice, groteskně až trapně.

Kdo viděl některá z videí, jimiž šedesátnice Schillerová zásobuje mládež přilepenou na displejích mobilních telefonů, nevěří svým očím, případně si musí na všech končetinách narovnávat nehty, které se mu nad tou trapností kroutí.

3. Je podlézavá, dokáže účelově měnit chování.

Stačí sledovat vystoupení paní poslankyně v televizních debatách. Pokud hovoří s odborníkem, který věci opravdu rozumí, zvláště pokud se jedná o otázky financí, pak se tváří jako pověstná „panenka z kouta“, ale běda, když proti ní sedí další politik vybavený stejně povrchními argumenty jako ona. Pak se mění v metrnici ne nepodobnou japonské Jamambě.

4. Má zálibu v příslovích, jimiž uvádí či komentuje kdekterou situaci a otravuje okolí.

Alena Schillerová sice nepoužívá přísloví jako teta Kateřina, ale komentování čehokoliv je jejím denním chlebem. A okolí veskrze trpí.

Přečtěte celý článek