Alena Schillerová kárá nezbedného Vítka Rakušana za migrační pakt. ANO ale nenavrhlo nic

před 1 měsíc 24

NÁZOR / Na facebookovém účtu Aleny Schillerové někdo napsal příspěvek. Protože platí pravidlo „podepsal, tedy napsal“, budeme dělat, že je exministryně financí neblahé paměti autorkou. Text je napsaný v žánru moudrá teta kárá zlobivého synovce a tím vychovávaným je ministr vnitra za STAN Vít Rakušan.

Paní Schillerová se moc a moc zlobí, protože nezbedný Vítek dojednal migrační pakt a nezeptal se ani jí, ani všeholidu.

„Vážení přátelé, když Vás podrazí někdo z Vašich blízkých, hrozně to bolí. Proto se tomu říká zrada. Bodnutí do živého,“ začíná paní Alena a my jsme zděšeni, co zase někdo provedl. Snad nějaký další útok na přítele lidu Andreje Babiše? Pak se to dozvíme. Bolestí se svíjející Alena Schillerová nám sdělí, že jde o strašlivý migrační pakt, který k nám jistě přivede hordy tmavých muslimů, kterých se všechen lid bojí násobně více než ruských vojsk střílejících den cesty autem od nás.

„Proti hrozbám zvenku jsme zvyklí se bránit, ale v nitru jsme zranitelní,“ píše zranitelná Alena Schillerová. „I státy mají svá nitra a proto potřebují ‚ministra vnitra‘. Jeho úkol je chránit svou zemi uvnitř jejích hranic, a to za každou cenu. Ministr vnitra je ten poslední, kdo by měl svou zemi zradit. Ale České republice se to stalo. Byl červen roku 2023. Chlapec jménem Vítek se bez dovolení vyplížil z domu a provedl něco, co by mu žádný člen domácnosti nikdy nedovolil a nikdy neodpustil. Bohužel pro nás všechny to nebyl obyčejný Vítek, ale ministr vnitra Rakušan. Bez pověření českým parlamentem nebo vládou odletěl do Lucemburska a zvedl tam ruku pro migrační pakt, který předtím pomohl připravit. Vítek svůj čin tajil před celou rodinou tak pečlivě, že trvalo až do listopadu, než se začalo v médiích řešit, co vlastně způsobil. ‚Žádný z návrhů v paktu neobsahuje povinné přijímání migrantů,‘ volal tehdy s bledou tváří Rakušan, když jsme ho grilovali, a on doufal, že ho tahle dětsky jednoduchá lež zachrání,“ pokračuje tvář politické divize Agrofertu s názvem ANO.

Útvar ANO si vymyslel mantru, kterou stále opakuje, totiž že ve skutečnosti Česko přijalo kvóty na rozdělování migrantů. Návrh o migračních pravidlech ovšem místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů počítá s tím, že každá země bude zodpovědná za určitý počet lidí, ale nemusí je nutně přijmout. Místo toho může zaplatit finanční příspěvek nebo jinou pomoc, například expertizu nebo materiální podporu.

Základní linii určil pán a majitel ANO Andrej Babiš „Evropa je nepoučitelná. Opět zve na kontinent miliony nelegálních migrantů a zodpovědnost za to nese zejména vláda Petra Fialy, která celý ten šílený pakt připravila a prosadila v rámci předsednictví Evropské unii. Povinná solidarita je protimluv. Jediné řešení je, že migranti se do Evropy vůbec nedostanou. Opakuji to stále, lodě nesmí vůbec vyplout. Evropská unie potřebuje velkou změnu a já věřím, že ta přijde po evropských volbách,“ tvrdil Babiš loni v prosinci.

Vláda Petra Fialy samozřejmě žádné migranty ani do Evropy, ani k nám nezve, nemá k tomu žádný důvod. Zatím je zval spíše Andrej Babiš. „Máme 18 tisíc volných míst pro pomocné dělníky. Pokud naši občané nechtějí obsazovat tyto pozice, tak ano, proč ne,“ vykládal Babiš ještě v září 2015.

Vít Rakušan na kritiku odpověděl už ve sněmovně. „Migrační pakt neobsahuje pro ČR povinnost přijímat migranty, a to z jiné členské země EU nebo ze zemí mimo EU. Stát si může vybrat, jakou formu pomoci si zvolí. Každý stát si bude moci rozhodnout, zda bude migranty přijímat… Ten návrh z června výrazně zpřísňuje hraniční procedury i návraty nelegálních migrantů. To je úplně otočená logika. Čím je zveme? Ten návrh zpřísňuje hraniční proceduru a návraty, takže pokud vysíláme signál, že zpřísňujeme, prodlužujeme detence, jaké je to pozvání?… Pokud se tady bavíme o tom, že je nějaká – to bylo časté – solidarita povinná. Solidarita je dohodnutá v rámci toho, že aby byla skutečně solidaritou, tak musí fungovat. Protože já jsem tady od vás slyšel ‚povinná solidarita‘, to je protimluv, nic takového nemůže existovat. Ale už jsem od vás neslyšel to B. Už jsem od nikoho neslyšel, co je ta nabízená solidarita, s čím tedy přicházíme k těm státům, které jsou pod tím migračním tlakem,“ řekl tehdy ministr.

ANO solidaritu nenabízí žádnou. „Diplomat“ Andrej Babiš zatím přispěl jen zkrachovalým projektem na sirotčinec v Sýrii. Vnější hranice unie jsou i naše hranice a břemeno by nemělo ležet jen na zemích, jako je Itálie nebo Řecko. Také ne na Německu, které uprchlíků přijalo už skutečně hodně, a odměnou je jim jen posměch z některých zemí východní Evropy. Dlouhá a členitá vnější hranice EU se hlídá těžko a jak by chtěl Babiš zajistit, „aby lodě vůbec nevypluly“, není jasné. Migrační pakt je kompromis, aby se všechno aspoň trochu posunulo přijatelným směrem, protože staré postupy nepočítaly s takovým množstvím přicházejících lidí a prostě nefungují.

Dojemné historky Aleny Schillerové o nezbedném Vítkovi, který nás chce z nějakých neznámých důvodů zaplavit migranty, jistě na někoho zapůsobí. Celé slavné ANO ovšem zatím nenavrhlo nic funkčního. Babiš, Schillerová a spol. měli dost času, aby něco vymysleli a šéf ANO to pak mohl zavolat mobilem Macronovi a kontinent by byl zachráněn. Nestalo se.

Přečtěte celý článek