Alternativa pro Německo čelila v parlamentu kvůli kauzám Krah a Bystroň kritice

před 1 týden 25

Alternativa pro Německo (AfD) je ostudou nejen parlamentu, ale celé země. To ve čtvrtek prohlásil poslanec německých vládních Zelených Konstantin von Notz v parlamentní debatě o aktuálních skandálech AfD a jejím vztahu k Rusku a Číně. Tvrdou kritiku si zákonodárci AfD vyslechli i od dalších vládních stran a také od opoziční konzervativní unie CDU/CSU. AfD se obviněním bránila tvrzeními, že je to snaha ostatních stran Alternativu pro Německo poškodit.

V debatě, kterou často přerušovaly výkřiky z lavic AfD, vystoupila také spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Ta řekla, že Německo nyní více než jindy stojí v hledáčku zahraničních tajných služeb. „Ve světě čelíme novým hrozbám, je to soupeření mezi demokracií a diktaturami,“ řekla.

„Říká se, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A čí píseň zpívá AfD? Je to píseň diktatury,“ řekl von Notz. Ten upozornil na to, že nad spolkovým sněmem vlají vlajky Německa a Evropské unie a že nad hlavním vchodem do parlamentu je nápis Německému národu. Toto vše podle něj symbolizuje, že poslanci mají odpovědnost vůči Německu a Evropě. „Vy, pane (Tino) Chrupallo, sloužíte ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a vaším vzorem je Komunistická strana Číny,“ řekl na adresu spolupředsedy AfD Chrupally.

„AfD je hanbou tohoto domu a celé země,“ uvedl von Notz. V závěru projevu poděkoval angažovaným novinářům, kteří svou investigativní prací pomáhají bránit demokracii.

Parlamentní debatu o AfD vyvolali vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální demokraté. Vládní strany tak chtěly projednat skandály, se kterými se AfD v posledních týdnech potýká. Poslanec a dvojka kandidátky AfD pro volby do Evropského parlamentu Petr Bystroň čelí podle informací českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel podezřením, že dostával peníze od proruské sítě. Tato kauza se dotýká i europoslance a lídra eurokandidátky AfD Maximiliana Kraha. Oba odmítají, že by úplatky brali.

Krah se navíc tento týden dostal pod tlak kvůli svému asistentovi Jianu Guovi. Asistenta, který je německý občan čínského původu, zadržela německá policie kvůli podezření ze špionáže pro Čínu.

„Ještě ani nevyprchal skandál Petra Bystroně, a už tady máme s čínskou aférou lídra eurokandidátky AfD Kraha, na něhož byla v souvislosti s Bystroněm také upřena pozornost,“ řekl Marc Henrichmann z CDU/CSU. „Russia today, China tomorrow (Rusko dnes, Čína zítra),“ poznamenal anglicky.

Podle Henrichmanna se diktátoři mohou spolehnout na lidi z AfD, jako jsou Bystroň a Krah, kteří jim v Německu slibují vliv a informace. Henrichmannův stranický kolega Philipp Amthor vyslovil pochybnosti, zda Krah jednal záměrně, nebo je to jen užitečný idiot. „A víte, co o tom všem řekl? Cituji, že je mu to nepříjemné,“ uvedl Amthor, na což poslanci zareagovali smíchem.

Sociální demokrat Dirk Wiese obvinil AfD z pokrytecké lásky k vlasti. „Vaše barvy nejsou černá, červená a zlatá, ale černá, bílá a červená,“ řekl. Poukázal tak na to, že AfD nehájí barvy spolkové republiky (černá, červená, zlatá), ale staví se pod vlajku, kterou používalo nacistické Německo a předtím císařské Německo.

AfD se podle Wieseho snaží předstírat, že jí na srdci leží Německo. „Ve skutečnosti ale hájí Čínu, Rusko a Bělorusko. Co přijde příště? Severní Korea?“ položil si otázku. Kraha pak Wiese nazval neoficiálním předsedou čínského fanklubu v AfD.

AfD se proti kritice ohradila. To, že se její kauzy opakovaně staly tématem plenární rozpravy, označil poslanec AfD Stefan Keuter za snahu stranu poškodit. Keuter prohlásil, že zatímco ostatní strany vidí ruské a čínské kontakty AfD jako bezpečnostní riziko, Alternativa pro Německo vidí naopak nebezpečí ve skandálech ostatních stran.

Obvinění proti Bystroňovi označil Keuter za pochybná a za nekonkrétní považuje i informace od české Bezpečnostní informační služby, na kterou se Deník N v kauze odvolává.

„A máme tady další raketu, kterou chcete odpálit kauzu Krah,“ řekl Keuter. Zdůraznil, že skandál se týká Krahova asistenta, který německé občanství získal teprve před několika lety. „Našim tajným službám byl údajně už deset let znám jako nespolehlivý kvůli možné špionáži. A tak se ptám, prověřujete si vůbec, komu udělujete občanství?“ řekl Keuter.

Faeserová v projevu odmítla, že by za zatýkáním několika podezřelých ze špionáže pro Čínu v posledních týdnech stála vláda. „Rozhodly o tom samy vyšetřovací úřady. A je to dobře, to je totiž ten zásadní rozdíl v právním státě,“ dodala ministryně.

Přečtěte celý článek