Američané varovali Moskvu o teroristickém útoku dost přesně. Putin a jeho lidé selhali

před 1 měsíc 31

Americké zpravodajské služby varovaly Rusko nejen před možným teroristickým útokem v koncertní síni, ale konkrétně před teroristickým útokem v Crocus City Hall, tvrdí deník The Washington Post s odvoláním na anonymní zdroj. Jde zřejmě o reakci na vyjádření šéfa SVR Sergeje Naryškina, který uvedl, že informace předané USA byly „příliš obecné“.

„Pokud máme věřit listu The Washington Post, informace byly naopak velmi konkrétní. Zdá se, že jediné, v čem se Američané mýlili, bylo načasování možného útoku. Jejich veřejné varování ze 7. března se zmiňovalo o možném útoku v koncertní síni a doporučovalo občanům USA, aby se v následujících 48 hodinách neúčastnili veřejných akcí. Jak víme, k útoku došlo později,“ píše na Telegramu Dmitrij Kolezev.

Deník Washington Post vysvětluje, že USA se řídí politikou „povinnosti varovat“, když obdrží informace o hrozících teroristických útocích, a hlásí tyto hrozby vládám i nepřátelských zemí. Například letos v lednu USA varovaly Írán před možnými útoky Islámského státu. K tomu pak skutečně došlo a sebevražedné teroristické akce připravily o život 80 Íránců.

Kolezev připomíná, že americké zpravodajské služby obvykle neposkytují informace o konkrétním objektu možného útoku, protože by to mohlo ohrozit jejich agenty, ale v případě moskevského útoku udělali výjimku.

Kremelský vůdce Vladimir Putin ještě před útokem na zasedání rady FSB veřejně označil varování ze strany Spojených států za „vydírání“ a „pokus o destabilizaci“ situace v zemi. Po teroristickém útoku se Kreml snaží svalit odpovědnost za tragédii na Ukrajinu a západní země.

„Teroristický útok v Kroku byl selháním nejen ruských bezpečnostních služeb, ale i Putina osobně,“ komentuje to novinář. „Kreml a bezpečnostní rada byly natolik pohlceny ‚geopolitikou‘, že ignorovaly varování před teroristickým útokem na konkrétním místě a nepřijaly potřebná bezpečnostní opatření. V důsledku toho zemřely desítky Rusů, včetně dětí. To je cena, kterou Rusko platí za Putinovu protizápadní paranoiu a jeho sobectví,“ míní Dmitrij Kolezev.

Přečtěte celý článek