Američané varovali před teroristickým útokem velmi přesně, Moskva nic neudělala

před 4 týdny 26

Spojené státy varovaly Kreml, že teroristé zaútočí právě na hudební sál Crocus City Hall v Moskvě, píše deník The Washington Post. Odvolává se přitom na nejmenované americké představitele. Podle nich americká vláda informovala ruské představitele více než dva týdny před útokem , že Crocus City Hall je potenciálním cílem teroristů.

Tvrzení amerického listu je v rozporu s prohlášeními vysokých ruských bezpečnostních představitelů, podle nichž byla americká varování příliš obecná a nemohla pomoci útoku zabránit.

Po teroristickém útoku ředitel FSB Alexandr Bortnikov připustil, že americké zpravodajské služby Rusko před hrozícím útokem varovaly, ale uvedl, že šlo o „obecné informace“. Ředitel rozvědky SVR Sergej Naryškin 2. dubna řekl, že Rusko bylo varováno před možností teroristického útoku, ale že tyto informace nebyly konkrétní. Ještě tři dny před útokem Vladimir Putin označil americké varování za „provokační“ a přirovnal je k „přímému vydírání“. Ruské úřady a bezpečnostní složky nyní otevřeně tvrdí, že za útokem nějakým způsobem stála Ukrajina.

K nejvážnějšímu teroristicvkému útokuv Rusku za posledních 20 let, se přihlásila ISIS-K, afghánská odnož takzvaného Islámského státu. Podle deníku The New York Times Spojené státy neposkytly Rusku všechny dostupné informace o riziku útoku, protože se Američané obávali prozrazení svých zdrojů.

„Nepřátelské vztahy mezi Washingtonem a Moskvou zabránily USA poskytnout jakékoli informace o plánu teroristů nad rámec toho, co bylo nezbytné, z obavy, že by se ruské orgány mohly dozvědět zdroje nebo zpravodajské metody,“ píše se v článku NYT.

Velvyslanectví USA v Rusku již 7. března uvedlo, že „extremisté plánují v blízké budoucnosti útoky na velká shromáždění lidí v Moskvě, včetně koncertů“, a vyzvalo své občany, aby se takovým velkým shromážděním vyhýbali.

Kreml se nyní pokouší přesvědčit ruskou veřejnost, že se na útoku podílela Ukrajina. Oficiální vyšetřovací verze má ale podle komentátorů v sobě řadu rozporů a přinejmenším může ukazovat naprosté selhání ruského zpravodajského systému.

Přečtěte celý článek