Americká pomoc získá Ukrajině čas. Průběh války ale nezvrátí, shodují se experti

před 1 týden 25

Prakticky půl roku se americký Kongres hádal o tom, jestli Ukrajincům schválit další balík pomoci, nebo raději využít peníze jinde a jinak. O víkendu se nakonec podařilo peníze pro Ukrajinu ve Sněmovně reprezentantů odblokovat. Kyjev tak s největší pravděpodobností dostane pomoc o objemu 60 miliard dolarů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co USA pošlou Ukrajině? Klíčové náboje i protivzdušné střely. Potravu pro HIMARS zatím ne

Součástí pomoci mají být klíčové houfnicové náboje ráže 155 mm nebo střely protivzdušné obrany. Obojí munice Ukrajině rapidně dochází. Agentura Bloomberg ale ve své analýze upozornila, že pomoc poskytne Kyjevu čas na krátké vydechnutí, průběh války ale zřejmě nijak dramaticky nezmění.

Rychle, rychle, rychle

„Bude hodně záležet na tom, jak rychle se americká pomoc dostane do první linie. Vzhledem k tomu, že balíček pomoci byl půl roku blokován v Kongresu, ozbrojené síly se potýkaly se stále akutnějším nedostatkem munice a vojenské síly, zatímco kremelské jednotky využívaly své převahy,“ napsala agentura Unian s odvoláním na analýzu.

První kusy nábojů z amerického balíku by se mohly na Ukrajinu dostat během několika týdnů. Další čas ale zřejmě zabere, než se dostanou na frontu a na místa, kde budou nejvíce potřeba.

Podle Mykoly Beleskova, výzkumného pracovníka Národního institutu strategických studií v Kyjevě, zmíněná pomoc ukrajinské armádě poskytne oddechový čas a pomůže jí zpomalit Kreml, vést efektivní obranu a minimalizovat ztráty.

K dalšímu postupu je podle Beleskova ale zapotřebí další pomoc, což je ve Spojených státech vzhledem k odporu republikánů v Kongresu obtížná vyhlídka.

„Otázkou je, zda a v jakém rozsahu bude pomoc pokračovat v roce 2025 a později, protože Putinova strategie je vyčkávat,“ řekl odborník.

Využije Rusko situace?

Pokud každopádně Ukrajinci zvládnou americkou pomoc včas aplikovat, budou moci podle Institutu pro studium války postup okupantů minimálně výrazně zbrzdit.

„Institut pro studium války nadále odhaduje, že ukrajinské jednotky mohou v nadcházejících týdnech selhat, zatímco čekají na americkou pomoc, která umožní Ukrajině stabilizovat frontu. Pravděpodobně ale budou schopny otupit současnou ruskou ofenzívu za předpokladu, že americká pomoc dorazí rychle,“ uvádí analýza.

Podle odborníků je možné, že Rusko využívá zbývajícího časového okna, kdy americká pomoc ještě nebude na Ukrajině. V příštích dnech by tak Ukrajina mohla čelit zvýšenému tlaku ze strany ruských jednotek.

„Okupanti v nadcházejících týdnech pravděpodobně zintenzivní probíhající útočné operace, raketové údery a útoky bezpilotních letounů, aby využili stavu, který nastal v důsledku omezení materiálních zdrojů pro ukrajinské ozbrojené síly,“ uvedla agentura Unian.

Jaké zbraně na Ukrajinu zamíří?

Urgentně by měly na Ukrajinu dorazit především zásilky s dělostřeleckou municí ráže 155 mm — to je klíčová munice této války. Ukrajincům se jí velmi nedostává, a právě okamžité dodávky dělostřelecké munice by měly vyrovnat ruskou dělostřeleckou převahu, která drtí Ukrajince v současné době na frontách. Následovat bude i mnoho dalšího materiálu. V tuto chvíli se dá spíše odhadovat, ale bezesporu půjde o obrněná vozidla, jako jsou například bojová vozidla pěchoty Bradley, která si získala velmi dobrou pověst na bojištích Ukrajiny. Určitě se bude jednat také o celou soustavu prostředků protivzdušné obrany, například slavné Patrioty, NASAMS nebo i prostředky radioelektronického boje, které umožní Ukrajincům snáze bojovat proti dronům prostřednictvím rušení jejich signálu. Co by se mohlo stát průlomovým, to jsou dodávky většího množství taktických balistických střel ATACMS, které by svým dostřelem 300 km a svou kapacitou měly umožnit Ukrajincům zasahovat cíle v ruském zázemí, které dosud byly mimo jejich dosah. Střely by mohly dostřelit například i na Kerčský most, který spojuje pevninské Rusko s okupovaným Krymem. Zničení tohoto mostu by byla opravdu tvrdá rána pro ruské válečné úsilí a také ruskou prestiž.

Detailní rozbor Matyáše Zrna o vojenské a finanční pomoci Ukrajině:

Přečtěte celý článek