Americká sněmovna schválila prodloužení rozpočtového provizoria

před 2 měsíce 25

foto Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson na tiskové konferenci v kapitolu ve Washingtonu, 29. února 2024.

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů většinou 320 ku 99 hlasům schválila další prodloužení rozpočtového provizoria o jeden týden, informují americká média. Opatření, které má zabránit částečnému kolapsu vládních úřadů, nyní putuje do Senátu. Vůdce senátní demokratické většiny Chuck Schumer uvedl, že doufá v hlasování ještě dnes večer (až do pátečního rána SEČ). Podle stanice CNN pro opatření ve sněmovně zvedlo ruku 113 republikánů a proti němu 97 společně se dvěma demokraty.

Zákon, který prochází Kongresem, počítá s prodloužením provizoria do 8. března pro jednu část federálních úřadů a do 22. března pro ty zbylé. Zákonodárci doufají, že do té doby schválí sérii 12 zákonů zajišťujících financování vlády na zbytek rozpočtového roku, jenž končí 30. září. Dnešní opatření vyplývá z dohody šéfa demokratů v Senátu Schumera a republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona.

Johnson dnes na cestě k hlasování v dolní komoře řekl novinářům, že "tohle by mělo být naposledy", co sněmovna o rozpočtovém provizoriu v tomto období hlasuje, uvádí CNN. Johnson trvá na tom, že hrozící narušení chodu vlády nechce, zároveň je však pod tlakem velké části svých stranických kolegů, kteří odmítají kompromisy s demokraty. Po jednom takovém byl loni na podzim z funkce sesazen jeho předchůdce Kevin McCarthy.

Republikáni a demokraté jsou aktuálně nuceni spolupracovat, neboť ve Sněmovně reprezentantů mají poslední rok těsnou většinu republikáni, zatímco v Senátu panuje opačný stav.

V nedohledu stále zůstává schválení balíku o nouzové pomoci pro Ukrajinu, Izrael a další americké spojence. Návrh, který zahrnuje zhruba 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) na podporu země napadené Ruskem, před více než dvěma týdny prošel Senátem USA, Johnson jej však odmítá předložit k hlasování ve sněmovně.

Přečtěte celý článek