Americké letectvo potvrdilo první úspěšný letecký boj s umělou inteligencí!

před 1 týden 26

Americké letectvo se vydalo novou cestou využití umělé inteligence v pilotních kabinách. Podle čtvrteční zprávy od Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) se stroj ovládaný AI úspěšně utkal s lidským pilotem ve vzdušném souboji. Tento test, uskutečněný minulý rok, představuje průlom v kombinaci technologie a leteckého boje.

Začátky experimentů s AI

DARPA, která experimenty s AI zahájila již v prosinci 2022 v rámci programu Air Combat Evolution (ACE), se zaměřila na vývoj autonomního systému schopného řídit stíhačku s dodržením bezpečnostních protokolů letectva. Po řadě simulovaných soubojů s AI pilotem byl systém instalován do experimentálního letounu X-62A a vyzkoušen v reálných podmínkách na letecké základně Edwards v Kalifornii.

A photo showing a X-62A aircraft in flight

Obrázek 1 – Stíhací letoun

Průběh testu v rychlostech téměř 2 000 kilometrů za hodinu

Během září 2023 se konal první úspěšný vzdušný souboj mezi AI a lidským pilotem. I když lidský pilot zůstal v letounu X-62A s možností kdykoliv AI vypnout, k takové situaci nedošlo. Letoun X-62A se postavil proti F-16, kterou řídil člověk, přičemž obě letadla předvedla manévry ve vysoké rychlosti až 1 200 mil za hodinu (odpovídá 1 931 kilometrů za hodinu) a přiblížila se na vzdálenost 2 000 stop (609 metrů). DARPA sice neupřesnila, které z letadel souboj vyhrálo, avšak zdůraznila bezproblémový průběh testu.

Jak uvedl Bill Gray, hlavní zkušební pilot letecké školy, tato testování otevírají dveře pro další využití autonomních systémů ve vzduchu. „Boje jeden na jednoho nám umožnily zahájit testy autonomních systémů. Každá lekce nám otevírá cestu pro další možnosti autonomních systémů,“ dodal.

Pokračující výzkum a otázky bezpečnosti

DARPA plánuje pokračovat ve vývoji a testování tohoto systému až do roku 2024. Rychlý vývoj v oblasti AI však vyvolává obavy, jak by mohla být tato technologie využita v armádních operacích. Podle loňské zprávy z Wall Street Journal Pentagon již zkoumá možnosti využití AI pro obranu a posílení dronové flotily.

Shrnutí

  • Americké letectvo využilo AI v pilotní kabině pro vzdušný souboj v rychlostech dosahujících téměř 2 000 km za hodinu.
  • První úspěšný test mezi AI a lidským pilotem proběhl na letišti Edwards.
  • DARPA testuje AI v rámci programu Air Combat Evolution s cílem vyvinout bezpečné autonomní systémy.
  • DARPA ale neuvedla, kdo z výše uvedených soupeřících boj vyhrál.

Zdroj

  • Roth, E. (2024, April 18). US Air Force confirms first successful AI Dogfight. The Verge. https://www.theverge.com/2024/4/18/24133870/us-air-force-ai-dogfight-test-x-62a?ref=futuretools.io 

Článek Americké letectvo potvrdilo první úspěšný letecký boj s umělou inteligencí! se nejdříve objevil na Ainovinky.cz.

Přečtěte celý článek