Americký Senát schválil poskytnutí pomoci Ukrajině. Biden má zákon podepsat ještě ve středu

před 1 týden 28

Obě komory amerického Kongresu schválily zbrojní pomoc pro Ukrajinu, Izrael a další země. Z 95 miliard dolarů pomoci jsou pro Ukrajinu určené skoro dvě třetiny. Jde v přepočtu o více než 1,4 bilionu korun. Po sobotním hlasování ve Sněmovně reprezentantů odsouhlasil balík zákonů i americký Senát. Prezident Joe Biden slíbil, že zákony ihned podepíše.

Washington 6:52 24. dubna 2024

Budova amerického Kongresu (Ilustrační foto)

Obě komory amerického Kongresu schválily zbrojní pomoc pro Ukrajinu, Izrael a další země | Foto: Tom Thal (Flickr.com) | Zdroj: CC BY 2.0

79 hlasů pro znamená, že se k většině tvořené v Senátu zástupci demokratické strany přidala i velká skupina republikánských senátorů.

Podle lídra demokratické většiny Chucka Schumera vyslal kongres světu signál, že Spojené státy udělají všechno, aby bránily demokracii a svůj způsob života.

Schumer prohlásil, že Amerika přinutí Vladimira Putina, aby litoval dne, kdy zapochyboval o jejím odhodlání.

V reakci na schválení zákonů Senátem prezident Biden oznámil, že je podepíše ještě ve středu, až je dostane na stůl, aby se mohly zbraně a další vybavení dopravit na Ukrajinu už tento týden. 

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

I am grateful to the United States Senate for approving vital aid to Ukraine today.

I thank Majority Leader Chuck Schumer @SenSchumer and Republican Leader Mitch McConnell @LeaderMcConnell for their strong leadership in advancing this bipartisan legislation, as well as all US…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 24, 2024

Pavel Novák

Přečtěte celý článek