Amnestie pro všechny? Kotlár navrhuje omilostnit Slováky, kteří se provinili proti covidovým opatřením

před 2 měsíce 66

Zmocněnec slovenské vlády pro prověření opatření přijímaných během epidemie nemoci covid-19 ve čtvrtek oznámil, že kabinetu premiéra Roberta Fica navrhne udělit plošnou amnestii na přestupky spáchané v době šíření koronavirové nákazy. Vládní zmocněnec Peter Kotlár, který během pandemie covidu-19 vystupoval podle médií proti nošení roušek či očkování, to ve čtvrtek řekl novinářům.

Bratislava 16:06 15. února 2024

Zmocněnec slovenské vlády Peter Kotlár

Zmocněnec slovenské vlády Peter Kotlár navrhuje omilostnit Slováky, kteří se provinili proti covidovým opatřením | Zdroj: TASR / Profimedia

Podle Kotlára by se přestupková amnestie měla vztahovat na období vyhlášené mimořádné situace a nouzového stavu z důvodu pandemie, tedy na roky 2020 až 2023. Neuvedl počet lidí, na které by se jeho návrh vztahoval.

Hlavní slovenský hygienik Mikas končí ve funkci. Nyní vládnoucí strany ho kritizovaly v době covidu

Číst článek

Kotlár řekl, že amnestie by se nemusela týkat pouze neukončených přestupkových řízení. Vláda podle něj zvažuje i zmírnění nebo zrušení již uložených sankcí.

Poslanec nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Oskar Dvořák v reakci napsal, že amnestie je špatným signálem pro všechny lidi, kteří se během pandemie chovali zodpovědně.

Kotlár tvrdil, že epidemické restrikce během covidu-19 byly ukládány v rozporu se zákonem. Slovenský ústavní soud přitom v roce 2021 rozhodl, že úřad hlavního hygienika může nadále vydávat protiepidemická nařízení. Ústavní soudci tehdy nevyhověli návrhu generálního prokurátora Maroše Žilinky, který příslušnou právní úpravu zpochybňoval.

Nynější vládní politici na Slovensku, kteří se dostali k moci po volbách z konce loňského září, během silných vln koronavirové nákazy kritizovali epidemické restrikce a rovněž nepodpořili očkování proti covidu-19.

ČTK

Přečtěte celý článek