Android 15 je tady. První veřejnou betu může vyzkoušet každý, vylepšuje zobrazení aplikací a platby přes NFC

před 3 týdny 42

Oživeno 12. dubna 2024 | Android 15 se dostává do další fáze – po dvou vývojářských previews je k dispozici ke stažení první beta, kterou už mohou získat i první nedočkaví uživatelé bez vývojářského účtu, kteří se zaregistrovali do programu Android Beta. Software do telefonu dorazí jako běžné aktualizace, tzn. stažením ze serveru (OTA).

Android 15 Beta 1 lze vyzkoušet se zařízeními: 

  • Pixel 6 a 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 a 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet
  • Pixel 8 a 8 Pro

V Betě 1 lze vidět některé drobné novinky. Aplikace se zobrazují ve výchozím stavu od okraje k okraji, tzn. nejsou překryty neprůhlednou lištou na spodním okraji. Také lišta u horního okraje vypadá lépe, protože přebírá barevné nastavení tématu prostředí.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace roztažené od horního ke spodnímu okraji

Bezkontaktní placení s Androidem 15 přes NFC bude spolehlivější. Některé změny se odehrály už v druhém vývojářském preview (čtěte na dalším listu tohoto článku), k tomu teď aplikace na podporovaných zařízeních mohou samy registrovat otisk prstu, což umožní lepší práci s více aplikacemi, které podporují NFC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšeno je zarovnání textu do bloků, aby mezery mezi roztaženými slovy nevypadaly příliš velké.

Google Play loni oznámily podporu pro archivaci aplikací, což uživatelům umožňuje uvolnit místo částečným odstraněním málo používaných aplikací ze zařízení. Android 15 nyní obsahuje podporu na úrovni operačního systému pro archivaci a zrušení archivace aplikací, což usnadňuje implementaci všech obchodů s aplikacemi, nejen Google Play.

Časová osa zavádění betaverzí Androidu 15:

Klepněte pro větší obrázek

Android 15 usnadňuje end-to-end šifrování v aplikacích tím, že poskytuje rozhraní API na úrovni operačního systému pro ukládání kryptografických veřejných klíčů a přináší i další změny, které zabraňují škodlivým aplikacím na pozadí přenášet jiné aplikace do popředí, zvyšovat jejich oprávnění s cílem chránit uživatele před škodlivými aplikacemi a poskytnout jim větší kontrolu nad zařízením. Spouštění aktivity na pozadí je omezeno už od Androidu 10.

Zdroj: Android Developers Blog

Přečtěte celý článek