Ani Pastrňák mu nemůže konkurovat. Naprosto absurdní, klaní se NHL superstřelci

před 2 měsíce 68

 Reuters

David Pastrňák prožívá v Bostonu další famózní sezonu. S 36 góly je na tom stejně jako Nikita Kučerov a na druhého Sama Reinharta ztrácí v tabulce kanonýrů jen tři branky.

Na Maurice Richard Trophy, cenu, kterou získal před necelými čtyřmi roky, však může pomýšlet jen těžko. 

První Matthews mu totiž utekl už o 16 tref. Pro srovnání - stejný rozdíl dělí Pastrňáka a jeho parťáka Charlieho Coylea, kterému díky 20 gólům náleží v lize dělená 47. příčka.

Tak moc Matthews dominuje. V 55 zápasech za torontské Maple Leafs nasázel už 52 branek, z toho 37 při hře pět na pět, kde také nemá konkurenci (v přesilovkách je ale o sedm gólů lepší Reinhart).

Zápěstím dal 26letý Američan 23 gólů, o jeden víc než druhý Pastrňák. Mezi nejlepšími deseti je i v příklepu, golfáku a v bekhendovém zakončení.

Možná nejpůsobivější ale je, že si ani jednou nepomohl snadnou trefou do prázdné branky.

Poslední dobou jako by ještě přidal. V uplynulých pěti zápasech skóroval desetkrát. Zaznamenal při tom dva hattricky, celkem jich v sezoně má už šest.

"Je hrozně hladový, kdykoliv vstoupí na led. Až si říkáte, že určitě dá gól. Momentálně je to jeden z nejlepších, ne-li nejlepší hráč na světě. 52 gólů v 55 zápasech, to je přece šílené, naprosto absurdní," podotkl Matthewsův parťák Max Domi, jehož sezonním maximem v NHL je 28 tref. V rozjeté základní části jich má na kontě sedm.

V soutěži, kde se za mimořádný úspěch považuje dobytí 50gólové mety, má Matthews najeto na 77 branek.

Šlo by o první zdolání sedmdesátky od ročníku 1992/93, kdy Teemu Selänne a Alexandr Mogilnyj ohromili 76 zářezy.

Ligový rekord drží Wayne Gretzky s 92 trefami.

Ovšem pozor. Legendární Kanaďan si ho připsal v době ztřeštěných přestřelek. Tabulky, které upravují výsledky hráčů podle éry, v níž hráli, snižují Gretzkého rekordní výkon na 68 gólů, což stačí jen na dělené sedmé místo.

Nejlépe z tohoto přepočítávání vychází Brett Hull se 76 brankami (původně jich nasázel 86).

Matthews by se v tomto žebříčku mohl dostat hned za Hulla. Nebo ho dokonce překonat, pokud - jakkoliv se to zdá nemožné - ještě přidá.

"To, co dělá jeho sezonu ještě pozoruhodnější a bezprecedentnější, je pak fakt, že Matthews střílí tolik gólů a zároveň brání jako mazák - je to legitimní kandidát na Selke Trophy (cena pro nejlépe bránícího útočníka NHL - pozn. red.)," upozornil online deník The Athletic.

"Hull, Ovečkin, Lemieux, Gretzky, tihle chlapíci takoví nebyli. Nikdo takový nebyl," doplnil autor Jonas Siegel.

Současné Matthewsovy výkony jsou historicky unikátní.

Přečtěte celý článek