Ani po roce ve funkci prezident Petr Pavel neotevřel Pražský hrad zcela

před 1 měsíc 65
Twitter

Dnes je to právě jeden rok, kdy byl do funkce inaugurován prezident Petr Pavel. Navzdory jeho opakovaným slibům dodnes Pražský hrad nebyl zcela otevřen veřejnosti. Stále není možno do areálů vstupovat hlavním vchodem, bránou gigantů. Od vchodu od Prašného mostu nezmizely velké žluté ocelové trny. Navzdory proklamacím to byl právě prezident Petr Pavel kdo trval na tom, že přístup veřejnosti do areálu má být výrazně omezen, aby se mu lépe vládlo. A tak Městský soud v červenci 2023 pravomocně rozhodl, že areál Pražského hradu není veřejným prostranstvím, tedy místem, kam by veřejnost mohla vstupovat bez omezení. Kverulant se s tím odmítá smířit a podal kasační stížnost.  Pokud si myslíte, že Pražský hrad má patřit široké veřejnosti, a nikoli „panovníkovi“, pomozte Kverulantovi nést náklady na právní zastoupení alespoň symbolickou částkou.

 Kverulant.orgPražský hrad, 8. březen 2023, foto: Kverulant.org

Zavření Hradu na šest let

Připomeňme si, že vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě v září 2015 mělo prezidentovi Zemanovi připomenout jeho buranské chování. V reakci na to Zeman v roce 2016 zneužil zpráv o teroristických útocích v Evropě, uzavřel Hrad svobodnému pohybu a zavedl na něm plošné policejní kontroly.

Plošné kontroly trvaly až do prosince roku 2020, pak byl na půl roku areál uzavřen zcela. Teprve počátkem května 2021 byl konečně široké veřejnosti otevřen. Po dlouhých pěti letech, byly zrušeny plošné kontroly u vstupu do Hradu. Kverulant to považuje za své vítězství a důsledek kampaně, kterou za otevření Hradu vedl.  Klíčovým úspěchem bylo to, že dosáhl pravomocného rozhodnutí soudu, které konstatovalo, že uzavření Hradu nemá oporu v zákoně a že Hrad je veřejným prostranstvím. Nejprve se zdálo, že další prodlužování zákazu vstupu je neudržitelné, ale po několika dnech byly plošné kontroly opět obnoveny.

Pavel slíbil otevření Pražského hradu

Kverulant všem kandidátům na prezidenta položil v listopadu 2022 tyto otázky: Jste pro otevření areálu Pražského hradu? Pokud ano, jaké by byly vaše kroky v této věci v případě, že byste úřad prezidenta získal?

Všichni prezidentští kandidáti slíbili otevření Hradu v případě zvolení. Vítězný kandidát Petr Pavel odpověděl: „Ano. Zpočátku byla opatření omezující vstup veřejnosti oprávněná, protože existovala bezprostřední hrozba teroristických útoků. Ale že Hrad zůstal téměř nedobytnou pevností, do které se občan musí celkem ponižujícím způsobem dostávat, považuji za nepřijatelné. Tomu již bezpečnostní situace neodpovídá. Hrad jako kulturní a historické dědictví by měl být místem, které žije a slouží lidem. Mělo by se tam například konat víc společenských a kulturních akcí. To bych rozhodně podporoval.“

Duben 2023: Pražský hrad stále ještě nebyl otevřen

Kverulant se byl 9. dubna 2023, tedy po měsíci od inaugurace nového prezidenta na Hrad podívat. Situace se nezměnila. Nesplnění prezidentova slibu bylo pro Kverulanta zklamáním, zvlášť proto, že Pavel si našel čas věnovat celé odpoledne tomu, aby v Poděbradech otevřel motorkářskou sezonu. Navzdory generálovu slibu trvaly ještě měsíc po jeho inauguraci plošné kontroly dál. Kverulant o tom o Velikonocích 2023 natočil reportáž:

Rozpačité otevření

Kverulant znovu apeloval na Petra Pavla, aby konečně dostál svému slovu a otevřel Hrad lidem. Kverulantovy apely konečně přinesly výsledek. V pondělí 17. dubna 2023 ohlásil prezident Pavel ukončení plošných kontrol. K návratu poměrů před zavedení Zemanových opatření však nedošlo. Na každém vstupu zůstal jeden detekční rám, aby jej policie mohla využít při „zhoršení bezpečnostní situace“, a běžný návštěvník se do Hradu nedostane hlavním vchodem, tedy Bránou Titánů z Hradčanského náměstí. Z přístupu do Hradu tehdy nezmizely ani oceloví ježci na vjezdu od Prašného mostu.

Ocelový ježci a ostrá munice

Prezident Pavel na tiskové konferenci k částečnému otevření Pražského hradu 17. dubna 2023 uvedl, že existuje bezpečnostní projekt, který vznikl v roce 2015 či 2016, a od té doby je v kontinuálním připomínkovém řízení: „Tento projekt měl za cíl komplexně pojmout ochranu Pražského hradu s využitím moderních technických prostředků, které by právě potom umožnily odstranit nejen ty zábrany, ale také snížit počet policistů, protože většina těch kontrol by nebyla prováděna fyzicky, ale technickými prostředky.“ Petr Pavel dodal, že do jednoho až dvou měsíců začne výběrové řízení na dodavatele a zátarasy budou nahrazeny výsuvnými kolíky. Dodnes se tak nestalo. Zátarasy jsou u Hradu dál a nezdá se ani, že by ubylo policistů a vojáků hradní stráže s dlouhými zbraněmi a ostrou municí.

Jarmareční boudy

Nezmizely ani odporné jarmareční boudy, pod kterými probíhaly plošné bezpečnostní prohlídky, přestože podle architekta Josefa Pleskota je třeba hradní areál vyčistit, otevřít a k tomu třeba doplnit pár neformálních spojů v podobě cest a zbourat ploty. Přestože Pleskot s Pavlem na jaře 2023 prošli velkou část Hradu a slíbili revitalizaci symbolu naší státnosti, zdá se že ani po roce k žádné viditelné změně nedošlo.

Pražský hrad, 8. březen 2023, foto: Kverulant.org

Prezident Pavel pokračoval v soudním sporu vyvolaném Zemanem

Jak už bylo uvedeno, Kverulantovi se po několika složitých právních bitvách podařilo dosáhnout toho, že Městský soud dospěl v dubnu 202 k závěru, že areál Pražského hradu je veřejné prostranství.  Dlouhodobé uzavření takového místa tedy nemělo oporu v zákoně. Tým prezidenta Zemana toto rozhodnutí však napadl kasační stížností a tým prezidenta Pavla v tomto sporu proti Kverulantovi pokračoval.  Vyjádření týmu prezidenta Pavla pro soud z července 2023 lze parafrázovat takto, bude-li areál Pražského hradu prohlášen za veřejné prostranství se snadným přístupem všech občanů, hrozí podobný útok jako na americký Kapitol.

Správa Pražského hradu (SPH) ve svém podání pro soud uvedla: „SPH tedy musí na závěrech, že se nejedná o veřejné prostranství, nadále trvat. Pakliže by byl konstatován opak, tedy že Náměstí U Sv. Jiří bezvýhradně splňuje zákonnou definici veřejného prostranství, znamenalo by to ve své podstatě, že by se shromáždění konala bez předchozího vědomí/souhlasu SPH, čímž by na jedné straně mohlo dojít k omezení ústavních a protokolárních pravomocí prezidenta republiky.“ A pokračovala: „V tomto ohledu by mementem měly být donedávna nemyslitelné a zcela nepředvídané události ve Washingtonu, D.C., ze dne 6. ledna 2021, kde rozlícený dav násilím vnikl do budovy Kongresu Spojených států amerických, kde měl Senát slavnostně potvrdit výsledky voleb prezidenta USA, ve kterých neuspěl úřadující prezident Donald Trump.“

Počátkem července 2021 Kverulant na výzvu Nejvyššího správního soudu zaslal svoje vyjádření ke kasačním stížnostem. Zopakoval v něm, že nádvoří Hradu bylo minimálně od roku 1976 vnímáno jako veřejné prostranství: „Od té doby by ke změně charakteru využití území muselo dojít právem předjímaným postupem, ke kterému ovšem nedošlo. Územní plán předpokládá, že místo je (a bude) veřejným prostorem, územně analytické podklady to stanoví a zápis v katastru rovněž. Všechny možné znaky veřejného místa, stejně jako jeho evidenční záznamy jsou tedy dány. Právní titul k omezení takového charakteru pak dán není.“

Klid na práci

Advokáti prezidenta Pavla před soudem prezentovali stesk po středověkých poměrech, kdy byl Hrad v majetku panovníka a byl otevírán jen z jeho vůle. Prezident Pavel jako by chtěl tuto feudální výsadu obnovit. Prý by se mu pak lépe vládlo. Pavlův tým to před soudem dokládal i příběhem o tom, jak vrchnostenské limuzíny potřebují parkovat na Hradě. Soudu jako důkaz předložil i fotografii pořízenou při nástupní audienci velvyslanců v úterý dne 4. dubna 2023.

Příloha k vyjádření Správy Pražského hradu pro soud ze dne 17. července 2023: vozidla velvyslanců parkující na III. nádvoří dne 4. dubna 2023

Kverulant byl zklamán postojem nového prezidenta. Je přesvědčen, že jedna z věcí, která se nám po roce 1989 nepovedla, je to, že se nám nepodařilo získat srdce lidí do té míry, aby Českou republiku považovali za skutečně svůj stát. Za stát, o který je třeba pečovat jako o vlastní. A jen těžko si lze představit významnější symbol tohoto státu, než je právě Pražský hrad. Omezení vstupu do jeho ulic by jen prohlubovalo odcizení České republiky jejím obyvatelům.

Soud: Pražský hrad není veřejné prostranství

První jednání proběhlo u Městského soudu v Praze v úterý 26. 7. 2023 a pokračovalo následující pátek vynesením rozsudku. Soud ve svém rozhodnutí konstatoval, že Pražský hrad není veřejným prostranstvím. „Nebylo prokázáno, že by tento prostor pro určité, časově relevantní období, předcházející napadenému rozhodnutí a jistě překračující funkční období jednoho prezidenta, sloužil k sociálnímu či jinému veřejně prospěšnému účelu veřejnosti,” vysvětlila soudkyně. Rozsudek je pravomocný a byl Kverulantovi doručen 5. září 2023.

Kverulant nerozumní tomu, proč stejný soud, dokonce téměř stejný senát došel ve stejné věci v létě 2023 k radikálně odlišnému rozhodnutí než na jaře roku 2021. Proto proti rozhodnutí Městského soudu podal v září 2023 kasační stížnost a zaplatil soudní poplatek 5000 korun s tím spojený. Zejména proto, že pokud se jakýkoliv prezident rozhodne dát průchod své zpupnosti a areál si znovu nárokovat pro sebe a svoji kamarilu, bude to mít o něco lehčí, než to měl Miloš Zeman.

Prosba o podporu

Pokud si myslíte, že Pražský hrad má opravdu patřit široké veřejnosti, podpořte Kverulantův boj za jeho otevření jakkoliv malým, zato však pravidelným finančním příspěvkem.

Za tým Kverulant.org Vojtěch Razima

Twitter
Přečtěte celý článek