Ani tento týden se návrat zaměstnanců nekoná. Liberty Ostrava podesáté odkládá obnovu pracovního procesu

před 1 měsíc 44

Většina zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech ani tento týden nepůjde do práce. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s Tamehem na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince.

V úterý se mělo uskutečnit jednání zástupců Liberty, Tamehu a odborářů, které iniciovaly odbory. Slanina řekl, že tato schůzka byla posunutá. „Proběhne nejprve schůzka mezi Tamehem Czech a Liberty Ostrava bez nás, ta by měla být tento týden, a následně se k tomu nějakým způsobem připojíme,“ řekl Slanina.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6000 lidí, Tameh okolo 300.

Liberty odmítla investora. Banky snižují sazby u spořáků. Kanaďany zajímá český plyn

Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Později firma zprovoznila i svařovnu v rourovně. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

Liberty a Tameh jsou provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Přečtěte celý článek