Ani vlk, ani pes, ale vlkopes. Expert vysvětluje, zda přibývající kříženci ohrožují vlka, psa nebo člověka

před 3 týdny 32

Ač byl vlk na území Česka v minulém století téměř vyhuben, od začátku nového milénia se tady opět vyskytuje stále častěji. A proto přibývá setkávání těchto psovitých šelem nejen s lidmi, ale i s jejich psy. Podle některých expertů tito predátoři čelí mimo jiné i riziku křížení vlků se psy – takzvané hybridizaci.

Tento fenomén je problematický především ve Středomoří, kde žije velké množství psů volně. Lze se s ním ale setkat i v našich končinách. A s postupem globálního oteplování není jasné, jak se bude situace vyvíjet dál – tedy pokud volně žijící psi přibudou i v severnějších částech Evropy.

Podrobnosti této problematiky, jak moc je pro vlka a jeho budoucnost vážná a co to pro přírodu, psy i jejich majitele znamená, vysvětlil Deníku N docent Pavel Hulva z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • co dělat při setkání s vlkem v přírodě a jak se pravděpodobně zachová on;
  • jak ke křížení psa s vlkem dochází a jak takového křížence poznat;
  • v čem je křížení pro vlky i psy nežádoucí;
  • jak moc je fenomén v Česku rozšířený;
  • jaký vliv mají na jejich křížení – hybridizaci – lidé.

V rozhovoru s Českým rozhlasem jste před dvěma lety připomněl, že pes se z vlka vyvinul poměrně nedávno, a že jsou tedy jejich genomy podobné, ač jsou mezi nimi markantní odlišnosti. Kdy se tyto odlišnosti začaly projevovat a jak?

Pes se oddělil od vlka před asi 30–40 tisíci lety. Je zajímavé, že vznik psa koreluje s příchodem Homo sapiens z Afriky; podle některých hypotéz nám dokonce toto soužití umožnilo prosadit se na úkor neandrtálců.

V průběhu pleistocénu (starší oddělení čtvrtohor, asi 2,5 milionu let zpět, pozn. red.) měl ale vlk větší variabilitu než dnes, předkové psů pocházeli z dnes už neexistujících linií vlka.

Předpokládá se takzvaná komenzální cesta domestikace, tedy postupné sbližování dané výhodami pro obě strany – vlk poskytl člověku své smysly a rychlejší nohy, člověk vlku zase schopnost zabít pomocí zbraní ta největší zvířata.

Vlk se v procesu domestikace postupně přizpůsoboval, což zahrnovalo i adaptaci na vznik zemědělství, například lepší schopnost trávit škrob.

Psi ale byli schopni se přizpůsobit i sociálním charakteristikám člověka; jsou třeba na rozdíl od vlků schopni komunikovat očima, což zná každý majitel čtyřnohého miláčka.

Pavel Hulva s chodským psem a kamerunským beranem. Foto: archiv Pavla Hulvy

Jak si můžeme představit, že ke křížení psa a vlka, o kterém se stále více mluví, dojde? Kde vlk na psa narazí? Vnikne vlk do zahrady, nebo psa překvapí na procházce v lese? Je to nebezpečné?

Setkání volně žijícího psa s vlky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek