ANO napadlo u ÚS změny ve stavebním spoření, které platí od ledna

před 1 týden 21

foto Ilustrační foto - Ústavní soud v Brně rozhoduje o návrhu poslanců ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí, 24. ledna 2024. Poslankyně Alena Schillerová (ANO).

Praha - Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu (ÚS) změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně mimo jiné vadí retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. ČTK to sdělilo ANO.

Do podatelny Ústavního soudu dnes přinesl návrh na zrušení části předlohy právní zástupce hnutí David Rašovský.

Od letoška se snížila maximální výše státní podpory pro stavební spoření z 2000 na 1000 korun ročně. Změna se dotkla nových i existujících smluv. Podle ANO se dosavadní klienti zároveň nemohou přes změnu podmínek vyvázat bez sankcí.

Hnutí podalo k ÚS v tomto volebním období několik návrhů na zrušení vládou prosazených legislativních předloh. V lednu neuspělo, když u ÚS obstála zkrácená valorizace penzí. Na soud se ANO obrátilo i v případě přísnějších podmínek pro předčasné důchody nebo zpřísněného zákona o střetu zájmů. Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová dříve uvedla, že se hnutí asi na ÚS obrátí i kvůli pravidlům zvýšení rodičovského příspěvku.

Přečtěte celý článek