Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Kancelář prezidenta republiky (KPR) to oznámila v páteční tiskové zprávě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné, nicméně plánovanou schůzku a návazná jednání i při absenci opozičního subjektu zachová. Vyjádření hnutí ANO ČTK shání.

Praha 12:35 19. 4. 2024(Aktualizováno: 12:51 19. 4. 2024)

Hnutí ANO (ilustrační foto)

Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pavel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

Jurečka: Společnost stárne rychleji, než se čekalo. Odsouvání důchodového věku je nutné

Číst článek

V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad v pátek uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.

Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice.

Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedl Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodal.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ANO nebude jednat o důchodech s koalicí a prezidentem. Zrušilo účast na setkání

  2. Útok na školačky ve Francii má jednu oběť. Zemřela dívka, která utrpěla zástavu srdce při poplachu

  3. Začaly největší volby na světě. Hlasování o indickém parlamentu doprovází korupce i uplácení voličů

  4. Podplácení a přijetí úplatku. Policie stíhá 6 lidí kvůli korupci související s obecními byty v Brně

  5. Družstvo Svatopluk podalo ústavní stížnost kvůli nájmu pro správce H-Systemu

  6. ‚Něco nového začíná.‘ Hokejový gólman Francouz ukončil kariéru, vítěze Stanley Cupu zradilo zdraví

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme