ANO prý ví, jak na důchody. Andrej Babiš řekne víc v debatě Deníku

před 1 týden 25

Kateřina Perknerová

Hnutí ANO se rozhodlo nezúčastnit pondělní schůzky k důchodové reformě, kterou inicioval prezident Petr Pavel. Ten byl sice postojem nejsilnější opoziční strany zklamán, ale svou snahu nevzdává. „Budu se snažit i nadále zprostředkovat jednání, ať už za účasti hnutí ANO, případně dalších aktérů, “ prohlásil.

Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 17 fotografií v galerii ›

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš? | Video: Deník

Šéf ANO Andrej Babiš na síti X uvedl, že nyní nemá smysl se s pětikoalicí scházet. „Hlavní důvod byl, že pan Fiala i pan Stanjura řekli, že si to i tak prohlasují,“ konstatoval.

Co vše již zaznělo v živých debatách se šéfem hnutí ANO? Články a záznamy najdete ZDE.

Zdůraznil, že pro ANO je nepřekročitelnou hranicí odchodu do důchodu věk 65 let. Zopakoval, že svoji komplexní představu o penzijním systému představí příští rok ve volební kampani. „Není pravda, že nemáme pro důchodce program,“ pravil.

Důchodce a důchod - Ilustrační foto

ANO zrušilo účast na jednání o důchodech na Hradě. Pavel vyjádřil zklamání

Podle stínového premiéra Karla Havlíčka je jeho důležitou součástí státem garantovaný spořící pilíř, kam by si lidé ukládali peníze a který by mohl fungovat podobně jako státní dluhopisy, avšak s dobou splatnosti několika desítek let. Detaily tohoto podnětu ale známy nejsou a premiér Petr Fiala ho v debatě Deníku poněkud shodil konstatováním, že to bylo hnutí ANO, kdo ve vládě s ČSSD druhý pilíř zrušilo.

Většina expertů se shoduje, že cesty k udržitelnému průběžnému pilíři jsou jen tři: postupné prodlužování věku pro odchod na odpočinek, snížení penzí nebo zvýšení sociálního pojištění.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

V Kremlu byli Nečas a Kalousek, já byl v CIA, řekl Andrej Babiš

Podle Petra Pavla je nejrozumnějším řešením první možnost. „My jsme s odborníky i zástupci opozice, především z hnutí ANO, došli k závěru, že současný stav se musí upravit, neboť nedělat nic není řešení. Zároveň jsme se shodli na tom, že jediným nebo nejschůdnějším parametrem ke změnám je právě věk odchodu do důchodu,“ řekl prezident Pavel při setkání s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Tento výstup z hradní schůzky ovšem jeho účastníci z ANO popírají, jakkoli ho zápis z jednání potvrzuje.

Andrej Babiš v čtvrteční debatě Deníku sdělí, jakým směrem se chce vydat jeho hnutí. Dotkneme se i schválené americké pomoci Ukrajině nebo migračního paktu, který odsouhlasil Evropský parlament.

Sledujte debatu s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem dnes v 11.00. Jen na Deník.cz.

Přečtěte celý článek