Aplikace Beeper Mini měla posílat zprávy z Androidu na iMessage. Narazila na uzavřenou zahradu

před 2 měsíce 73

Aplikace Beeper Mini, která na několik dní přinesla iMessage do telefonů s Androidem, může být důvodem k vyšetřování Applu ze strany americké Federální komise pro komunikaci (FCC). Firma totiž zablokovala řešení, které umožňovalo používání iMessage mimo její „uzavřenou zahradu“. Komisař FCC Brendan Carr nyní chce, aby se agentura zabývala možným porušením pravidel, kterého se Apple údajně dopustil.

Co je „uzavřená zahrada?“

Obrat „walled garden“ v češtině znamená „uzavřená zahrada“ a používá se pro popis situace, kdy nějaká společnost ovládá přístup k technologiím, aplikacím a obsahu a omezuje možnosti, jak s těmito zdroji mohou uživatelé interagovat.

Tento výraz se často používá v kontextu digitálních služeb a internetového prostředí, kde například firmy jako Apple nebo Google vytvářejí ekosystémy, ve kterých musí být aplikace a služby schváleny předtím, než mohou být uživatelům nabídnuty.

To může pomáhat zajistit určitou úroveň kvality a bezpečnosti, ale zároveň to omezuje svobodu výběru a inovace od konkurence. Uzavřené zahrady bývají nejčastěji kritizovány za to, že posilují monopolní postavení a omezují otevřenost a interoperabilitu v digitálním světě.

Celý příběh se začal odvíjet v roce 2020,  kdy Eric Migicovsky (zakladatel společnosti Pebble) a Brad Murray založili společnost Beeper. Tři roky nebylo o této firmě slyšet a dost možná bychom o ní neměli důvod psát, kdyby v roce 2023 James Gill – tehdy šestnáctiletý student střední školy Saucon Valley – pomocí reverzního inženýrství nezrekonstruoval protokol pro zasílání rychlých zpráv iMessage.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

Po přihlášení můžete také
diskutovat pod články

Přečtěte celý článek