Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje firmu Apple za zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. K žalobě se připojily i hlavní prokurátoři 15 států a kolumbijského distriktu s hlavním městem Washingtonem.

Od stálého zpravodaje Washington 18:26 21. března 2024

logo Apple (ilustrační foto)

Podle prohlášení firmy Apple jsou obvinění americké vlády přehnaná (ilustrační foto) | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Podle žaloby Apple omezuje přístup nových aplikací konkurenčních firem do svých přístrojů, záměrně zkresluje komunikaci s přístroji používajícími jinou technologii než od Applu a majitele svých mobilních telefonů nutí, aby si pořizovali pouze jeho příslušenství a aplikace.    

Poslechněte si celou reportáž Pavla Nováka

Podle amerického ministra spravedlnosti Merricka Garlanda Apple získal monopolní postavení na trhu ne díky nejlepší kvalitě svých výrobků, ale tím, že z konkurenčních produktů dělal ty horší. Mělo se to dít například zpoplatňováním aplikací, které mohly jiné firmy nabízet uživatelům zařízení od Applu.

Zprávy nebo videa posílané z iPhonu na jiná zařízení měla mít také záměrně nižší kvalitu, aby se zdálo, že výrobky jiných firem nejsou tak dobré. Garland také jako příklad uvedl nucení majitelů přístrojů od Applu pořídit si chytré hodinky jen této značky. Jiné nejsou s firemní technologií kompatibilní. Podle prohlášení firmy Apple jsou obvinění americké vlády přehnaná.

Pavel Novák

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Poslanci ze Zelenského strany chtějí složit mandáty. Přišli o prestiž, finance a fungují jako hlasovací stroje

  2. Apple čelí žalobě za zneužívání monopolu. Společnost měla omezovat přístup aplikací od konkurence

  3. Trenér fotbalové Dukly Rada se na lavičku nevrátí osm měsíců. Dostal trest za rasistickou urážku

  4. Mužstvo prošlo omlazením. Je dobře, že talentovaní hráči dostávají příležitost, těší Fouska

  5. Dvacet sekund před vzletem zrušili start kosmické lodi Sojuz. Příčinou byla chyba v elektrickém napětí

  6. Podpořit Korčoka jsem neváhal. Pellegrini ukázal, že se umí podbízet hodnotám, říká bývalý prezident

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme