Apple si neví rady s umělou inteligencí v iPhonech. Zvažuje spojení s rivalem

před 1 měsíc 49

Nástroje generativní umělé inteligence zažívají obrovský boom. Lídrem trhu je společnost OpenAI a její jazykový model ChatGPT, který využívá například Microsoft ve službě Copilot. V ní nabízí chatovací nástroj, jenž pomáhá s plněním úkolů a vyhledáváním, ale také s analýzou textů či souborů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umělá inteligence nám ušetří hodiny práce. Expert Microsoftu ukázal, jak ji využít v praxi

Google zareagoval o něco později se svým modelem Gemini. O něm tvrdí, že v některých aspektech je výkonnější než konkurenční ChatGPT. Přesto se potýká s mnoha nástrahami a problémy, které způsobuje rychlý vývoj.

Třetím v závěsu je Apple, ten však svým konkurentům kouká na záda z obrovské dálky. Americká firma v tichosti zveřejnila informace, že pracuje na vlastním modelu umělé inteligence MM1.

Zpráva výzkumníků uvádí, že nové metody Applu se mohou pochlubit vynikajícími schopnostmi a mohou nabídnout pokročilé uvažování a učení v kontextu, které reaguje na text a obrázky, píše americká CNN.

Zveřejnění vědeckého článku je znamením, že se technologický gigant probouzí a také on chce přinést vlastní umělou inteligenci. Ta by se pak mohla stát mozkem mobilních zařízení a počítačů Apple nebo hlasového asistenta Siri.

Jenže v kalifornském Cupertinu si zároveň nejspíš uvědomují, že firma s nakousnutým jablkem ztratila příliš mnoho času. Její ztráta na konkurenci je obrovská a vlastními silami ji nejspíš nedokáže smazat. Proto se chce spojit s Googlem.

Podle zjištění agentury Bloomberg má Apple zájem o licenci a zabudování umělé inteligence Google Gemini do připravované nové generace iPhonů a do systému iOS 18.

Americká společnost pořádá každý rok v červnu akci WWDC, kde představuje nové MacBooky a také novinky pro své operační systémy iOS, macOS a watchOS. Nemá tedy mnoho času nazbyt, aby do zařízení dostala nástroje generativní umělé inteligence a tím se vyrovnala konkurenci.

Korejský výrobce mobilních telefonů Samsung představil letos v únoru novou řadu Galaxy S24, do níž implementoval Galaxy AI. Na té pracuje právě s Googlem a využívá jeho jazykový model Gemini.

Telefony Samsung díky AI funkcím zvládají simultánní překlad telefonního hovoru do 12 různých jazyků, nabízí pokročilé funkce úpravy fotografií či zvládají analýzu článků ve webovém prohlížeči nebo úpravu poznámek.

Bloomberg dále uvádí, že Apple byl v kontaktu i s OpenAI, který vyvíjí jazykový model ChatGPT a také generátor videí Sora.

Letos v únoru šéf Applu Tim Cook prohlásil, že vidí obrovský potenciál k průlomu na poli generativní umělé inteligence. „V současnosti proto do této oblasti významně investujeme,” řekl Cook na pravidelném setkání s investory.

Jenže jakou má Apple vizi? To zatím zůstává tajemstvím. V polovině března agentura Bloomberg oznámila, že Apple koupil kanadský startup Darwin AI, který se zabývá vývojem generativní umělé inteligence. Firma tuto informaci zatím nepotvrdila.

Pokud skutečně dojde k uzavření partnerství mezi dvěma rivaly, dostane se Google do více než dvou miliard zařízení s nakousnutým jablkem po celém světě. Šlo by tedy o velmi vítanou vzpruhu v honu za lídry trhu OpenAI a Microsoftem.

„Tohle je velká výhra Googlu, protože se může dostat do ekosystému společnosti Apple," cituje CNN prohlášení analytiků ze společnosti Wedbush Securities.

Pro Apple jde ale o další narušení uzavřeného systému, na kterém si firma zakládá a prezentuje ho jako svou velkou přednost. Jenže otálení s vývojem umělé inteligence způsobilo, že do svých zařízení musí pustit konkurenční technologii.

Druhým narušitelem je Evropská unie. Její nařízení o digitálních trzích totiž nutí Apple, aby dovolil uživatelům stahování aplikací třetích stran. Nyní si do telefonu mohou stáhnout pouze software, který je dostupný v App Storu.

VIDEO: Nové brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro slibují revoluci

Přečtěte celý článek