Applu v EU hrozí obří pokuta. Spor se Spotify jej může vyjít až na 500 milionů eur

před 2 měsíce 77

Evropská komise se prý blíží ke konci vyšetřování Applu, tvrdí zdroj Finantial Times. Vyvrcholí tím spor, který v roce 2019 vyvolalo Spotify, když si na americkou firmu stěžovalo, že ji v App Storu šikanuje. Applu hrozí pokuta ve výši 500 milionů eur, byla by to pro něj první udělená Komisí. Jeho rivalové Microsoft a Google již miliardové pokuty v minulosti schytaly.

Spotify si v roce 2019 stěžovalo na tři věci.

  • Hudební služby v App Storu si nejsou rovny. Když Apple spustil vlastní Music, začal jej zvýhodňovat a nemusí sám sobě platit provize. Spotify a další nemůžou konkurovat, protože musí odvést 15- či 30% z ceny předplatného. Takže buď musí zdražit, nebo se připravit o příjmy.
  • Apple nedovoluje v aplikacích tohoto typu využívat alternativní platební metody, například přímé platby kartou. Vše je vázané na Apple Pay.
  • Apple ani neumožňuje v aplikacích zmínit, že alternativní platební metody existují a že uživatelé mohou při uhrazení předplatného na webu ušetřit.

Evropská komise začala Apple vyšetřovat v roce 2021 a předběžně poukázala na dva sporné body – nemožnost integrovat alternativní platební metody a nemožnost o nich ani informovat. Loni pak EK původní námitky revidovala a za problematický již považovala jen druhý bod. V EU navíc brzy začne platit nové nařízení DMA, které Applu zruší monopol na jeho Pay.

Zdroj: FT via 9to5mac

Přečtěte celý článek