Arktida by se mohla stát dějištěm budoucnosti – jak ledy tají, mohou o ni mít zájem mocnosti jako Amerika, Rusko a Čína

před 1 měsíc 73

Jelikož globální změny klimatu oteplují dříve nepřístupná místa v Arktidě, upírají se na ně zraky velmocí. Ty proto musí mít připravené jednotky na extrémní podmínky.

Jednou z oblastí, o níž se jistě budou v následujících desetiletích některé velmoci přetahovat, je oblast Arktidy. Změny klimatu vedoucí k oteplování zpřístupňují na severu planety další oblasti, z nichž jsou mnohé bohaté na suroviny, ale rovněž jde o strategická území. Lze proto očekávat, že se tam budou střetávat zájmy různých států. I proto americké ozbrojené síly rozšiřují své arktické možnosti, které v minulých letech hodně zanedbávaly.

Boj v Arktidě je specifický a nelehký

Operace v arktických oblastech jsou velice specifické, neboť v nich panuje extrémní počasí a mrazy náročné nejenom pro vojáky, ale i pro techniku. Americká armáda však v tiskové zprávě uvádí, že po více než 50 letech připravuje pro tuto oblast novou doktrínu zaměřenou na působení jednotek při -40 °C. V arktických oblastech jsou totiž velice specifické podmínky, kdy mohou být GPS a satelity nespolehlivé kvůli slunečním bouřím, zatímco kovy a plasty se stávají křehkými, a baterie různého vybavení mají výrazně kratší životnost.

Výsadkáři 11. výsadkové divize Arctic Angels

Kroky americké armády jsou nejspíše oprávněné, neb jak ScientificAmerican upozorňuje, Rusko a Čína uzavřely partnerství o vybudování infrastruktury kolem tzv. severní cesty. O oblast má tedy zájem nejen Rusko, které tradičně udržuje velmi významné arktické síly, neboť si nárokuje více než polovinu Arktidy, ale i Čína coby největší soupeř USA, i když žádné arktické oblasti nemá. Jasně to dokazuje, jaký má toto území pro budoucnost strategický význam.

Americká armáda má co dohánět

Američané se mohou při budování arktické síly spolehnout i na spojence, tedy tradičně na Kanadu, ale i na další členy NATO se zkušenostmi v mrazivých oblastech, což je nepřekvapivě zejména Norsko, Finsko a Švédsko. I to je důvod, proč se na Aljašce v únoru 2024 uskutečnilo veliké arktické cvičené za účasti 9 tisíc vojáků a mariňáků z několika zemí, jak uvádí americká armáda v tiskové zprávě. Výcvikové mise se uskutečnily se zapojením dělostřelectva, raket, protivzdušné obrany, letadel nebo vrtulníků.

Na sever mimochodem směřují i mimořádné investice na posílení tamních základem, jakou je třeba letecká základna Eielson, na níž sídlí 354. stíhací křídlo přezdívané Icemen s letouny Lockheed Martin F-35A Lightning II. Američané přitom mají co dohánět, protože jim chybí například dostatečný počet lodí a ledoborců vhodných do arktických oblastí, zatímco Rusko jich má 45, uvádí TheWarHorse a dodává, že staví další, a že vznikají i v Číně. Naopak vývoj a výstavba nových amerických arktických plavidel se opožďuje.

Americký trénink v arktické oblasti
Přečtěte celý článek