Ať neodvolává, ale jako mučedník neskončí. Poslanec Kolář si vystřelil z dezinformátora

před 1 týden 25

Proruský dezinformátor Jakub Netík minulý rok v září na demonstraci na pražské Letné vyhrožoval vládě, když během svého výstupu řekl, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je vrah a že „vlastizrádci budou viset“. Nyní za to čelí obžalobě, ale svá slova prý neodvolá. „Však ať neodvolává,“ vysmál se mu poslanec a kandidát koalice SPOLU do Evropského parlamentu Ondřej Kolář (TOP 09).

„Rakušane, vládo, prezident Putin zná viníky, a stejně jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohohle národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete viset do jednoho! Tyhle slova neodvolám, nikdy v životě!“ prohlašoval Netík na demonstraci.

Jeho výroky prošetřila policie a následně byla na Netíka podána žaloba z nebezpečného vyhrožování a dalších činů. Za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci, nebezpečné vyhrožování a hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny mu hrozí až tři roky vězení.

Obvodní soud pro Prahu 7 představil v úterý na jednání listinné důkazy a také video z pražské demonstrace před budovou ministerstva vnitra, kde Netík vykřikoval inkriminované výroky. Na dotaz soudce, zda chce na přehrané videu reagovat, Netík zdůraznil „Neodvolám!“

„Však ať neodvolává, ale jako mučedník neskončí,“ vysmál se obžalovanému dezinformátorovi poslanec a kandidát koalice SPOLU do Evropského parlamentu Ondřej Kolář (TOP 09). „Pravděpodobnější je, že bude tři roky kolegům za mřížemi utírat válečky,“ dodal.

Nemyslel to ve smyslu viset na šibenici

Právní zástupce Natíka, aktivista a politik Jindřich Rajchl (PRO 2022) u soudu apeloval na „přenesený význam slova ‚viset‘“. Netík totiž podle Rajchla neměl na mysli viset ve smyslu viset na šibenici nebo na provazu. „Logicky Vladimir Putin na žádném provazu na ministerstvu nevisel,“ vysvětlil advokát. O průběhu soudu informoval server Novinky.cz.

Hlavní líčení bylo odročeno na červen. Je ovšem potřeba počkat na pravomocné ukončení dalšího Netíkova případu, takže bude pokračovat až na podzim.

Třiačtyřicetiletý vyučený malíř pokojů Jakub Netík je známou postavou české dezinformační scény. Proslul zejména videi natáčenými za volantem automobilu, ve kterých mnohokrát veřejně obhajoval a schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Policie se jeho výroky zabývala již v minulosti. Loni například vyjádřil lítost nad tím, že Vladimir Putin ve svém válečném tažení nepokračuje dál do Evropy. Ruského diktátora Netík také vychvaloval za to, že „čistí Ukrajinu od fašistů“.

Přečtěte celý článek