Antivirus: TikTok sbírá citlivé informace. Přemýšlejte, jaká oprávnění aplikaci povolíte

před 1 měsíc 48

Americký Kongres nyní projednává zákon, který by mohl vést až k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech. Zaznívají obavy, že by Čína mohla manipulovat veřejným míněním v USA. Například Indie zakázala TikTok už v roce 2020. Před aplikací loni varoval i český úřad pro kybernetickou bezpečnost. „Snahy o zákaz TikToku z části souvisí právě s mezinárodní politikou,“ vysvětluje redaktorka Kateřina Gruntová v pořadu Antivirus.

Antivirus Praha 17:41 25. března 2024

TikTok

Na TikToku můžeme najít propagandu nebo i dezinformace | Zdroj: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

TikTok je aplikace, která slouží ke sdílení krátkých videí. Je výjimečná tím, že se podle reakcí velmi rychle naučí, jaký obsah se uživatelům líbí. A ten pak zobrazuje. „Celosvětově má aplikace přes miliardu a půl uživatelů a polovina z nich jsou lidé mladší 34 let. U nás ho mají v mobilu dva miliony lidí,“ přibližuje redaktorka Kateřina Gruntová.

TikTok sbírá plno citlivých informací: kde se člověk nachází, koho má v kontaktech, může nahrávat audio i video. Tyto informace se pak mohou dostat do rukou čínského totalitního režimu

Proč ji chce americký Kongres chce zakázat? „Nejde přímo o zákaz. Zákon předpokládá, že by mateřská společnost ByteDance musela TikTok odprodat pravděpodobně některé americké společnosti,“ objasňuje datový novinář Jan Cibulka.

Řada zákonodárců tvrdí, že tato sociální síť s videi sbírá o svých uživatelích příliš mnoho citlivých informací, které můžou skončit v rukou čínského totalitního režimu a sloužit třeba ke špionáži. „Dále zmiňují obavy z toho, že Čínská komunistická strana může skrze TikTok manipulovat s veřejným míněním ve Spojených státech,“ doplňuje Gruntová.

Citlivé informace

Loni před TikTokem varoval i český úřad pro kybernetickou bezpečnost NÚKIB. Své varování mířil na vybrané osoby, které působí například ve státní správě, v diplomacii a obecně na místech, kde se seznamují z citlivými informacemi.

„Nešlo tedy primárně o běžnou veřejnost. I když i ta by se podle kyberúřadu měla zamyslet nad tím, co na sítí sdílí,“ dodává Gruntová.

TikToku hrozí zákaz v USA. Návrh zákona prošel Sněmovnou reprezentantů, Biden by ho podepsal

Číst článek

TikTok sbírá plno citlivých informací: kde se člověk nachází, koho má v kontaktech, může nahrávat audio i video. A samozřejmě sbírá informace o tom, jaká videa uživatel sleduje.

„Jenže takové informace sbírají prakticky všechny sociální sítě, jako třeba dobře známý Facebook. A před několika týdny jsme mluvili o nákupních aplikacích Temu nebo Shien. Používají je k výběru reklamy, která se vám ukáže,“ připomíná Cibulka.

Sledování lidí

Takové informace se ke špionáži dají použít. A řada států už roky nakupuje právě informace z reklamních systémů, které následně používá ke sledování lidí. Dělá to nejen Čína, ale třeba i Spojené státy.

„Snahy o zákaz TikToku tak aspoň z části souvisí právě s mezinárodní politikou: Například Indie už TikTok zakázala v roce 2020, spolu s dalšími desítkami jiných čínských aplikací, protože mezi ní a Čínou došlo k ozbrojenému konfliktu na hranicích,“ dodává datový novinář.

TikTok přispívá k vyprazdňování politiky, myslí si politolog. Sdělení se nezměnila, oponuje expert

Číst článek

Na TikToku můžeme najít propagandu nebo dezinformace.

„Já jsem viděla třeba videa, která chválí to, co dělá ruská armáda na Ukrajině. Spousta obsahu na TikToku se týká izraelského útoku na Pásmo Gazy. A podle některých amerických kongresmanů je tam propalestinského obsahu příliš a TikTok podle nich tyto příspěvky dostatečně nemoderuje,“ popisuje redaktorka.

Různé manipulace se objevují taky v době voleb. Takže problémy TikToku se neliší od jiných sociálních sítí.

Jak TikTok používat?

Není od věci přemýšlet, a to nejen v případě TikToku, jaká oprávnění aplikaci ve svém mobilu povolíme. Pokud na TikTok nedáváme žádná videa a jen sledujeme ty, co už tam jsou, tak TikToku nemusíme povolit přístup k mikrofonu a kameře, ani k jiným informacím v telefonu,“ radí Gruntová.

A samozřejmě pokud máme v telefonu citlivé informace, vládní nebo firemní, je potřeba se poradit s IT oddělením, pokud si budete chtít nainstalovat nějakou novou aplikaci, které nesouvisí s prací.

Jiří Chum, prh

Přečtěte celý článek