Australská policie zadržela sedm extremistů. Souvisí to s mladíkem, který pobodal biskupa

před 1 týden 26

Do středeční rozsáhlé operace na jihozápadě Sydney se zapojilo na 400 policistů, kteří provedli domovní prohlídky u podezřelých představujících bezprostřední hrozbu, sdělila podle agentury AP policie. Akce souvisela s útokem z minulého týdne, při němž mladík během bohoslužby napadl biskupa asyrské církve a způsobil mu několik bodných zranění. Útočník byl obviněn z terorismu.

ČTĚTE TAKÉ: Teenageři v Německu plánovali islamistický teror. Policie zadržela chlapce a dvě dívky

Agentura AP uvedla, že zadrženým je mezi 15 a 17 lety. „Museli jsme provést zákonné zásahy, abychom zabránili jakémukoli dalšímu plánování nebo útoku na naše komunity,“ řekl podle AP policejní komisař Reece Kershaw. Australská zpravodajská služba v prohlášení ujistila, že bezpečnost obyvatel není ohrožena.

Australský federální soud ve středu prodloužil do 10. května nařízení, které zakazuje sociální síti X zveřejňovat videonahrávku, na níž je útok na biskupa Mar Mariho Emmanuela zachycen. Bohoslužby tohoto duchovního s desítkami tisíc sledujících jsou přenášeny živě na internetu, proto se záběry útoku rychle na sociálních sítích rozšířily. Síť X minulý týden podle agentury AP uvedla, že bude proti australským nařízením týkajícím se odstranění příspěvků bojovat u soudu. V pondělí miliardář Elon Musk, který X vlastní, obvinil Austrálii z cenzurování obsahu na internetu.

Terčem útočníka byl biskup Mar Mari Emmanuel, který se narodil v Iráku v křesťanské rodině. Bývá označován za kontroverzní osobnost vzhledem k jeho ostré kritice homosexuality, očkování proti covidu či částí muslimské teologie. Útočník podle videa, pořízeného na místě činu, křičel na biskupa arabsky, že uráží islám, napsala agentura Reuters.

MOHLI JSTE PŘEHLĚDNOUT: Při útoku v Sydney zemřela i maminka malého dítěte, potomka ochránila vlastním tělem

Přečtěte celý článek