Ázerbájdžán vězní akademika, který kritizoval režim. Nemá zdravotní péči a ztrácí zrak, říká jeho dcera

před 2 měsíce 73

Dlouhodobě upozorňoval na politikaření a korupci a skončil ve vězení. Ázerbájdžánský režim odsoudil akademika Gubada Ibadoghlua za falšování peněz. Ve vězení s ním podle rodiny zacházejí krutě, čelí fyzickým útokům, nedostává se mu zdravotní péče, a tak například přichází o zrak. „Podle indexu organizace Freedom House se v Ázerbájdžánu lidská práva dodržují hůře než v Rusku a Íránu,“ uvedla v rozhovoru pro iROZHLAS.cz jeho dcera Zhala Bayramová.

Rozhovor Baku 7:00 15. února 2024

Doktor Gubad Ibadoghlu

Doktor Gubad Ibadoghlu | Foto: Gubad Ibadoghlu's family | Zdroj: Amnesty International

Co přesně se stalo vašemu otci a z čeho přesně ho ázerbájdžánská vláda obvinila?
Můj otec byl od roku 2015 v exilu, ale kvůli zdravotnímu stavu jeho matky se chtěl na chvíli vrátit do Ázerbájdžánu. Jel s mojí matkou a náhle je obklíčila civilní auta. Ázerbájdžánská policie používá civilní auta k zatýkání politických vězňů. Rodiče vytáhli z jejich vozu a fyzicky je napadli.

Odvezli je na oddělení organizovaného zločinu, které je známé tím, že zde aktivisty a politické vězně mučí ve sklepě, což potvrzují například i zprávy organizace Human Rights Watch. Na oddělení neměli rodiče přístup k právníkům.

Mého otce obvinili z padělání peněz. Ázerbájdžánské úřady uvedly, že našly 40 tisíc dolarů v kanceláři, kterou používal před osmnácti lety. Dále ho obvinily z náboženského extremismu.

Myslíme se, že peníze mu vyšetřovatelé podstrčili. Protože můj otec právě přicestoval do země, takže se nedá vysvětlit, kde se u něj vzaly. V dokumentech obžaloba uvedla, že se otec chystal tyto peníze použít na podzimní vzpouru proti prezidentovi.

I am writing this with a heavy heart, my father's life hanging by a thread. He lies in an detention center, unable to move.
My father, who criticized our government, now teeters on the brink of a diabetic coma and stroke. The court's refusal to release him to hospital is an… pic.twitter.com/BFA3Wy0yuT

— Zhala Bayramova #experienceazerbaijan #freegubad (@BayramovaZhala) November 1, 2023

V ázerbájdžánském vězení profesoru Ibadogluovi odpírají odbornou zdravotnickou pomoc. Máte informace o zdravotním stavu vašeho otce?
Posílali jsme vládě nespočet dopisů, aby ho umístili do vězeňské nebo soukromé nemocnice a umožnili mu přístup k nezávislému lékaři, a on tak mohl získat předpis na své léky. Zpočátku ho připravili o pitnou vodu, jídlo a léky. Lékaři z Londýna uvedli, že když nedostane léky včas, může mu hrozit onemocnění srdce, ledvin nebo mrtvice.

Má velmi vážnou cukrovku, ztrácí zrak. Úřady tvrdí, že jeho cukr je vysoký kvůli jídlu. On je ale v detenčním centru, takže za jeho stravu je zodpovědná vláda.

Má také problémy se srdcem a několik zranění, která se zhoršují kvůli fyzickým útokům v detenčního centru, kterým otec čelí. Podle Evropského soudu pro lidská práva musí dostat přístup k lékařské péči.

‚Horší než v Rusku‘

Ázerbájdžán tají humanitární krizi v Náhorním Karabachu. Azerové jsou apatičtí, tvrdí odborník

Číst článek

Je v Ázerbájdžánu legální používat fyzické násilí v detenčních centrech?
Ne, Ázerbájdžán je součástí Rady Evropy a ratifikoval Evropskou úmluvu o lidských právech.

Podle indexu organizace Freedom House se v Ázerbájdžánu lidská práva dodržují hůře než v Rusku, Bělorusku a Íránu, momentálně se blíží podmínkám v Turkmenistánu. Stále ale má smlouvy s EU. Itálie nakupuje 40 procent plynu od Ázerbájdžánu, EU s ním má smlouvu o dodávkách ropy a plynu, obchoduje s ním Velká Británie.

Ázerbájdžán se velmi liší od Íránu a Ruska tím, že je velmi snadno ovlivnitelný, protože je na EU a Velké Británii závislý. Můj otec smlouvu o ropě a plynu pro EU zkoumal.

Podle jeho vyšetřování, které probíhalo už dávno před podpisem té smlouvy, Ázerbájdžán nemá tolik ropy ani plynu, kolik EU slíbil. Jediný způsob, jak své závazky může dodržet, je nakupovat suroviny od Ruska a Turkmenistánu.

Od podpisu smlouvy se stav lidských práv v Ázerbájdžánu dost zhoršil. Jedním z reálných důvodů pro zadržení mého otce by mohl být i jeho výzkum. Stále více lidí se dostává do vězení, přibývá fyzických útoků ze strany policie. Nemáme žádnou opozici, lidé jsou paralyzovaní a mají strach.

Kaviárová diplomacie

Co podle vás Ázerbájdžán dělá, aby porušování lidských práv zakryl před mezinárodním společenstvím a zejména před EU, která je tedy pro Ázerbájdžán důležitým partnerem?
Ázerbájdžán vede takzvanou kaviárovou diplomacii. Korumpuje si spoustu úředníků v EU, novinářů, poslanců. Proti některým německým a italským poslancům se vede trestní stíhání za to, že se nechali korumpovat ázerbájdžánskou vládou.

V Radě Evropy byl velký skandál, protože byla navržena rezoluce proti porušování lidských práv a neprošla, protože Ázerbájdžán zkorumpoval více než polovinu hlasujících. V roce 2023 se objevilo několik zpráv o tom, jak ázerbájdžánská vláda podplácela švédské novináře, aby pracovali v její prospěch.

‚Pro mě je to genocida.‘ Odchod Arménů z Náhorního Karabachu by mohl být podle expertů válečný zločin

Číst článek

Ázerbájdžánu se nikdy nedostalo stejného zacházení jako například Rusku, nikdy na něj nebyly uvaleny sankce. V současnosti se v New Jersey vyjednává dohoda, která bude sankcionovat podniky, které jsou spojeny s Ázerbájdžánem. Nic podobného se nikdy nestalo.

Jsem právnička v oblasti lidských práv a specializuji se na ochranu LGBT+ lidí. Od roku 2017 Ázerbájdžán zatkl bezdůvodně více než sto LGBT+ lidí. Nebyli politicky aktivní, nedělali aktivismus. Mučili je, trans ženám oholili vlasy. Fyzicky je napadali, věznili je třicet dní bez jakéhokoli důvodu. Podali jsme k Evropskému soudu pro lidská práva žalobu a čekáme na rozhodnutí.

(Ázerbájdžánský prezident Ilham) Alijev se rád ukazuje jako sekulární prezident, ale zároveň mučí LGBT+ lidi. V Ázerbájdžánu upalují transsexuální ženy zaživa. Všechna fakta jasně potvrzují, že není takový sekulární vůdce, jako se prezentuje v Evropě.

Vytvořil obraz, že je v dobrý diktátor. (Maďarský premiér) Viktor Orbán v rozhovoru uvedl, že se od Alijeva učí, jak se vypořádat s opozicí. Srbský prezident (Aleksandr) Vučić Alijeva chválí, protože chce získat zpět Kosovo a líbí se mu, že Alijev získal zpět Náhorní Karabach. To, co Alijev dělá, je příklad pro ostatní prezidenty. Lidé a zejména diktátoři se od sebe navzájem učí.

Obchod s ropou a plynem

Existují země, které se aktivně postavily proti Alijevovi a porušování lidských práv v Ázerbájdžánu?
Švédsko bylo vstřícné a kritické. Dokonce o případu mého otce diskutovali v parlamentu. USA také v poslední době pořádá slyšení o Ázerbájdžánu. Slyšela jsem, že nizozemští polici jsou aktivní.

Francie je velmi kritická vůči ázerbájdžánské vládě, ale ne kvůli porušování lidských práv, ale spíš kvůli spornému území Náhorního Karabachu, kde Ázerbájdžán dělal etnické čistky na místních Arménech.

Jsou ale také země, které nechtějí nic říkat, protože kupují od Ázerbájdžánu ropu a plyn. Patří mezi ně Velká Británie, Maďarsko, Srbsko a Gruzie.

Svět na nás zapomněl, tvrdí arménští uprchlíci. Jsou to už dva měsíce, co odešli ze svých domovů

Číst článek

Co by podle vás mohlo přimět mezinárodní společenství, aby se zasadilo o svobodu slova a dodržování lidských práv v Ázerbájdžánu?
Chtěla bych, aby se mezinárodní společenství chovalo k Ázerbájdžánu jako k Rusku. Není mezi nimi rozdíl. Podle několika indexů je situace v Ázerbájdžánu horší než v Rusku. Proč se k nim mezinárodní společenství nechová stejně jako k Rusku nebo Bělorusku?

Ázerbájdžán bude hostit konferenci OSN o změně klimatu COP29 nebo Grand Prix formule 1. Alijev tím získává legitimitu. Velké události v Ázerbájdžánu přinášejí spoustu potíží, zatýká se více lidí, protože se během akcí snaží přitáhnout pozornost k porušování lidských práv. Takové věci by neměly být legitimní a je třeba je bojkotovat.

O Ázerbájdžánu toho moc neslyšíme, protože lidé, kteří vyšetřují korupci a zpronevěry, jsou zatýkáni. Co se tam s penězi děje? Není nikdo, kdo by to vyšetřil, můj otec je zatčen, novináři jsou zatýkáni, investigativní časopisy jsou zakazovány.

Proto by se mělo dostat Ázerbájdžánu stejného zacházení jako Rusko. Pokud se nám podaří zahnat vládu do kouta a omezit její aktivity, tak vytvoříme prostor pro občanskou společnost.

Ana Vavanová

Přečtěte celý článek