Baar: Rusko jaderný útok nezahájí. Ví, že by to pro něj bylo smrtící, nastala by apokalypsa

před 1 měsíc 56

Rusko je podle prezidenta Vladimira Putina z vojensko-technologického hlediska připravené na jadernou válku. Když bude ohrožena jeho existence, je také připraveno jaderné zbraně použít. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na rozhovor ruské hlavy státu s agenturou RIA Novosti. Podle politického geografa Vladimíra Baara jde ale jen o strašení Západu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové si z mrtvých těl staví kryty, popsal operátor dronů. Stroje obráncům suplují granáty

„Několikrát to opakoval jeho dvorní šašek a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv, který přešel do role, kdy neustále říká, jak bude Rusko pouštět rakety na Paříž, Berlín a Londýn. Cíl je pořád stejný, ale bylo vidět, že už to nezabírá, a tak Putin s vážnou tváří světu oznámil, že Rusko je připraveno. Média se toho rychle chopí, obíhá to celým světem a lidé se bojí,“ popsal Baar ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň podotkl, že Západ je přesvědčený, že Rusko jadernou zbraň nepoužije. „Pro Rusko by to bylo smrtící. Ve světě je tolik jaderných zbraní, že by ani jedno ruské město nemělo šanci přežít,“ sdělil Baar.

Západ by se podle něj případnému jadernému útoku dokázal ubránit. „Západ by jistě byl schopný eliminovat část zbraní protijadernými střelami. Současně by došlo k okamžitému vyslání raket s jadernou hlavicí na ruská města. Tam se jedná o vteřiny,“ popsal politický geograf. Podle něj si ale ani jedna strana nedovolí tyto zbraně použít. „Západ to určitě neudělá, ale ani Rusko ne. Ví, že pak už není cesta zpátky. Vystřelíte jednu raketu a je konec. Nastane apokalypsa,“ řekl Baar.

Ozývají se hlasy, které pochybují o psychickém zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina. Baar si ale nemyslí, že by měl v tomto ohledu nějaké potíže. „Jsem přesvědčen, že pořád uvažuje strategicky a přizpůsobuje se tomu, co udělal špatně. Na Ukrajinu zaútočil v naději, že ji velmi rychle dobude. A když se to nepodařilo, tak stupňuje prostředky, aby zabránil pomoci Ukrajině a aby z toho Rusko odešlo alespoň částečně jako vítěz,“ uvedl.

Přečtěte celý článek