Babiš a ruští oligarchové používají stejné pochybné praktiky

před 1 týden 29

NÁZOR / S velkým zájem jsem si přečetl komentář Vitalije Ginzburga na Forum24.cz o tom, jak si Putinovi stoupenci – ruští oligarchové pořizovali lukrativní majetek ve Francii. Pomáhali si intrikami, neplatili daně, nakupovali prostřednictvím nastrčených společností, podváděli, kde mohli, upláceli politiky, soudce a novináře, zkrátka chovali se jako doma v Rusku, kde takové mafiánské způsoby běžně beztrestně praktikují, jelikož mají vlivného zastánce v Kremlu. Naštěstí v zemi galského kohouta už jim úřady daly najevo, že takovéto metody jsou nepřijatelné a nehodlají je tolerovat.

Co nám to jenom připomíná? Jisté praktiky Andreje Babiše, kterému se rovněž zalíbilo ve Francii a rozhodl se zde zakoupit nějaký ten majetek. Jak už dříve uvedl deník Le Monde, rovněž šéf hnutí ANO nakupoval ve Francii podezřele a s pomocí vícero offshorových společností. Takto si pořídil dvě nemovitosti, mezi nimi i luxusní zámeček s parkem a zahradou. Kupcem byla podle francouzských novin společnost se sídlem v Monaku, kterou zase pro změnu vlastní offshorová společnost z USA. Inu, nějak se nám to zamotává. Tato transakce stála 14 milionů eur, což v přepočtu činí asi 350 milionů korun. Rovněž Babišovy obchody neunikly pozornosti a nyní se jimi zabývá francouzská Národní finanční prokuratura, která má na starosti vyšetřování závažných ekonomických a finančních kauz.

Putinovští zbohatlíci jsou tak na stejné lodi s českým miliardářem a používají stejné pochybné metody, tedy nákup nemovitostí prostřednictvím třetích subjektů. Člověka logicky napadne myšlenka, že takové obchody zřejmě nebudou nejčistší, když se takto maskují. Smutné by ovšem bylo, pokud by se prokázalo, že předseda nejsilnější české opoziční strany používá totožné způsoby jako ruští mafiáni. To by byl velký skandál a Babiš už dříve dokázal, například při shánění kompromitujících materiálů na ministra zahraničí Jana Lipavského, že mu nejsou cizí jakékoliv metody, i ty hodně špinavé, k dehonestaci politických oponentů a získávání vlastního prospěchu. Bylo by ovšem tragédií, kdyby se takový člověk měl znovu stát premiérem naší země.   

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS.

Přečtěte celý článek