Babišův europoslanec pohořel. Jeho návrh na blokování obchodu s Ukrajinou v parlamentu neobstál

před 1 týden 32

Český europoslanec Martin Hlaváček z hnutí ANO podal minulý týden na poslední chvíli pozměňovací návrhy na zpřísnění podmínek, za kterých Ukrajina obchoduje na evropském trhu. Pro svůj manévr, kterým by nechal Kyjev na holičkách, ovšem v Evropském parlamentu nezískal podporu a europoslanci v úterý prodloužení volného obchodu s Ukrajinou společně s ochranou zemědělců v Evropské unii schválili.

Babišův europoslanec Martin Hlaváček z hnutí ANO se minulý týden pokusil blokovat pomoc Ukrajině. Ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k němu připojili v předkládání pozměňovacích návrhů k vyjednaným podmínkám v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou.

Nově smluvený kompromis, na kterém se zástupci členských států Evropské unie dohodli již na konci března, má zahrnovat nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce a zajistit vyvážený přístup mezi podporou Ukrajiny a ochranou zemědělských trhů unie.

Pokud by Hlaváček z liberálního uskupení Renew opravdu dostatečnou podporu získal, celý proces prodloužení dohody o volném obchodu s Ukrajinou by byl vzhledem k červnovým volbám do Evropského parlamentu a s tím související pauze před nimi pozastaven. To znamená, že by Ukrajině nárok na současná pravidla vypršel a napadená země by se musela vrátit k podmínkám, za kterých v unii obchodovala před válkou.

Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude pokračovat bez cel a kvót

To se ovšem nestalo a Hlaváček nesehnal z celkového počtu 705 europoslanců ani 36 kolegů, kteří by jeho návrh svým podpisem podpořili, takže se o něm ani nehlasovalo. Europoslanci v úterý naopak prodloužení volného obchodu s Ukrajinou schválili společně s ochranou zemědělců v Evropské unii. Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót do 5. června 2025. Budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Pokud by došlo k významnému narušení trhu EU nebo trhů jedné či více zemí Evropské unie v důsledku ukrajinského dovozu, například pšenice, nařízení zajišťuje, že komise může rychle zasáhnout a uložit „veškerá možná“ opatření, která považuje za nezbytná. V rámci posílených ochranných opatření na ochranu zemědělců v EU může Komise spustit záchrannou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce, cukr, oves, kroupy, kukuřici a med. Pokud dovoz těchto produktů překročí průměrný objem dovozu zaznamenaný v druhé polovině roku 2021 a v celém roce 2022 a 2023, mohou být cla opět zavedena.

Přečtěte celý článek