Báča z Maxim Turbulenc o smrti Valiho: Před tím jsme si volali, po covidu se mu zle dýchalo

před 1 týden 26

Ještě týden před smrtí Daniela Valiho jste koncertovali na Slovensku. Byly na něm znát nějaké zdravotní problémy?
Na Slovensku jsme hráli na úžasné akci s Jankem Ledeckým, který vystupoval po nás a koncert byl naprosto v pohodě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Josef Laufer strávil několik let v kómatu. Měl otevřené oči, sestry s ním rehabilitovaly

Po zdravotní stránce si na nic nestěžoval?
Jenom na bolest kolen, ale tím trpěl již delší dobu. Po koncertu jsme jeli ke mně domů do Hrabyně, kde se Dan vyspal. Nestěžoval si na nic, jen na to, že jsem na snídani neudělal vajíčka tak, jak je měl rád, protože jsem je zapomněl koupit. Byly párky s hořčicí a křenem. Smáli jsme se a řešili jsme i covid, jelikož od epidemie se nám oběma špatně dýchalo. Já na to měl prášky a nyní navštěvuji plicní oddělení v Novém Jičíně a gastroenterologii u pana doktora Kapľavky, který mě dává po nemoci do kupy už asi dva roky. Dýchalo se nám oběma špatně a pokaždé jsme si o tom s Danem povídali.

Volal Martin, majitel baru, kde Dan zemřel. Oznámil mi, že nepomohla ani resuscitace. Byl to pro mě šok a vůbec jsem mu nevěřil, myslel jsem si, že jde o špatný vtip.

Danielova smrt přišla zničehonic. Kdy jste spolu mluvili naposledy?
V pátek, tedy pár hodin před úmrtím, jsme si telefonovali. Já jsem vařil a ptal jsem se ho na ingredience, co by tam dal on. Dan se smál, že má doma víc hub z loňské sezóny a já už jen jednu skleničku. Oba jsme vášniví houbaři a pokaždé si posíláme fotky svých úlovků. Poslední Danova slova byla: ‚Ať už rostou‘. Pak odjel na akci, kde se stalo to, co nikdo nečekal…

Jak jste se o jeho smrti dozvěděl?
Tu osudovou noc mi ve tři ráno několikrát zvonil telefon, který jsem vytípl a až napotřetí jsem ho vzal. Volal Martin, majitel baru, kde Dan zemřel, a ten mi to oznámil, že nepomohla ani resuscitace. Byl to pro mě šok a vůbec jsem mu nevěřil, myslel jsem si, že jde o špatný vtip. Opak byl bohužel pravdou.

Jaký byl Daniel člověk?
Byl vtipálek a skvělý vypravěč fórů. Nebyl den, kdy by mi nezavolal a neřekl nějaký vtip. Miloval své děti Dana a Páťu. Rád si pochutnal na dobrém jídle. Měl rád zábavu, společnost, lidi, fanoušky... Byl velmi invenční a neustále přinášel nové nápady. Byl to Dan, který založil Maxim Turbulenc, která na hudební scéně působí už 30 let, a to už mu nikdo nevezme.

Poslední rozloučení proběhlo v úzkém rodinném kruhu, kde bude Daniel pochován?
V tuto chvíli ještě nevíme, jelikož urnu dostane zhotovitel pohřbu, který proběhl v naprostém soukromí rodiny. Vše řeší Danův bratr Petr a Danovy děti. Danova rodina je úžasná. Jsme s nimi v kontaktu. Dobře ví, co dělají. Patrně bude urna uložena v rodinné hrobce.

Daniel byl veselý člověk, určitě spolu máte mnoho zážitků, prozraďte alespoň jeden?
Zážitků s Danem je obrovská hromada, a to jsem nejmladší člen kapely. Pořád vidím před očima, jak mě představil Helence Vondráčkové a ta mi nabídla tykání. Stejně tak jako Vašek Neckář na akci Kouřimská skála, nebo Franta Nedvěd v hospůdce U Raušů v Bíteši. O tom se mi jako zpěvákovi z Ostravy mohly zdát jen sny.

Jaká bude další budoucnost Maxim Turbulenc?
S Ajfelem (Petrem Novákem, dalším členem kapely, pozn. red) jsme se domluvili tak, že všechny akce, které jsou naplánované na tuto sezónu, pochopitelně odehrajeme a odzpíváme. Je to naše povinnost a zároveň chceme uctít Danovu památku. Vím, že by si to přál a chtěl by, abychom pokračovali, a to budeme...

Jak budou vaše vystoupení po Danově smrti vypadat?
Naše koncerty budou stejné, jen bohužel bez Dana, zakladatele kapely, hudebníka, zpěváka a baviče, který nám všem bude hrozně moc chybět. Uděláme všechno pro to, abychom mu neudělali ostudu. I když to bude těžké. Snad to zvládneme a budeme dál rozdávat radost a smích.

Přečtěte celý článek