Banky jdou náhle tvrdě po Češích. Přijdete tak o spoustu peněz, už zase vás škubou

před 2 měsíce 84

České banky opět naplno ukazují, že v první řadě jim jde o zisky a až někde vzadu je péče o klienty. Tento trend dále sílí poté, co řada menších bankovních domů v České republice ukončila činnost. Byly to přitom právě ony, které často poskytovaly ty nejlepší podmínky a navíc nutily větší konkurenci chovat se více proklientsky.

Obrácená situace

Teď bohužel vidíme určitý návrat v čase, kdy sice velké banky neváhají investovat obrovské prostředky do reklamních kampaní, ve kterých deklarují hranou starost o finanční zdraví svých klientů, ovšem ve skutečnosti dělají všechno pro to, aby si samy namastily kapsy.

Sotva začala Česká národní banka snižovat úrokové sazby, a to dosud nikterak výrazně, využily toho české banky k tomu, že snížily úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Často přitom výrazněji, než jaký byl skutečný pokles centrální úrokové sazby.

K tomu mají jistě právo, ovšem na druhé straně by měly obdobně snižovat sazby na hypotékách a úvěrech. To ovšem dělají velmi neochotně, pomalu a málo. V opačném gardu tu tedy máme to, co jsme zažívali v době, kdy inflace sílila a ČNB naopak sazby zvyšovala.

Tehdy šly velmi rychle a ochotně nahoru právě úroky z úvěrů, ovšem na spořicích účtech se přidávalo jen velmi pozvolně. Navíc se opět vrací velmi tvrdé podmínky pro spořicí účty. U České spořitelny, ČSOB a Komerční banky opět platí, že nejvyšší možnou úrokovou sazbu je možné získat pouze na úložky do 200 tisíc, respektive 250 tisíc korun.

Není to výhodné

To bylo málo už před lety, kdy se tato omezení zaváděla, ovšem po velké inflaci z minulých let jsou tyto limity doslova směšné. Nad ně už je potom úročení výrazně méně výhodné. To platí také o termínovaných vkladech, kdy je u těchto bank například vklad na 12 měsíců úročen maximálně 3,5 %. Ještě nedávno to bylo kolem 5 %.

Velké banky také postupně zvyšují poplatky. Například Moneta Money Bank požaduje 5 Kč za každé potvrzení transakce pomocí SMS. Česká spořitelna za tu samou službu chce rovněž nemalých 3,50 Kč.

Čtěte také: Česká spořitelna vám strhne nehorázný poplatek. Její bývalý bankéř už se neudržel a vše prozradil

Hodně se aktuálně mluví také o nejrůznějších skrytých poplatcích, jako jsou vysoké kurzové rozdíly u měnové konverze, kdy snadno přijdete o několik procent z částky. Případně také poplatky za méně využívané služby, jako je přijetí dolarové platby na účet. To vás běžně vyjde na 1000 Kč a více.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek