Rusko drží státní smutek za oběti páteční střelby na předměstí Moskvy

před 3 týdny 53

před 57 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

Reuters

,

ČT24

Zprávy v 10: Státní smutek v Rusku po teroristickém útoku (zdroj: ČT24)

Lidé v Rusku drží v neděli celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy. Ten si vyžádal nejméně 133 lidských životů. Počet raněných se zvýšil na 152, mezi nimi je i pět dětí, upřesnilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Dosud uvádělo 147 zraněných. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je podle ruských médií šestnáct v kritickém stavu. Tamní bezpečnostní složky mezitím pokračují ve vyšetřování útoku.

O vyhlášení celostátního smutku v sobotu informoval v televizním projevu ruský vládce Vladimir Putin. Televizní a rozhlasové stanice poté upravily svůj program, zmizely z něj zábavné pořady i reklama. Na poledne moskevského času (10:00 SEČ) byla naplánována minuta ticha v muzeích, uvedlo ministerstvo kultury. Ministerstvo zahraničí nařídilo zastupitelským úřadům spustit vlajky na půl žerdi, uvedla agentura Interfax.

Podle BBC jsou na znamení solidarity vlajky spuštěny i na zahraničních velvyslanectvích v Moskvě.

Nezávislý ruský List Kommersant napsal, že jde o třicátý smutek v moderní historii Ruska.

Hasičům se v sobotu večer podařilo uhasit požár v troskách koncertního sálu. Dál ale pokračují v rozebírání a prohledávání sutin. „Provádíme havarijní práce spojené s rozebíráním závalů. Je tu po požáru velmi obtížný zával a všude je tu chaoticky rozházený kov. Na stavbě nemůže pracovat žádná těžká technika. Skoro všechno je třeba řezat ručně plynovými nebo benzínovými rozbrusy,“ uvedl Andrej Tumanov, vedoucí moskevské pátrací a záchranné jednotky společnosti Centrospas.

Putin spojil útok s Ukrajinci

Ruské úřady uvádějí, že v souvislosti s útokem zadržely jedenáct lidí, včetně čtyř mužů podezřelých přímo z útoku v koncertní síni ve středisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruští představitelé v čele s Putinem a státní média poukazují na údajnou souvislost s Ukrajinou, kam podle nich podezřelí z útoku prchali. Ukrajina jakékoliv spojení s útokem odmítá a tvrdí, že Rusku jde o záminku pro další mobilizaci do armády, která už přes dva roky válčí proti Ukrajině.

K útoku se opakovaně, v pátek a v sobotu, přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Analytici ovšem poukazují na to, že se hnutí IS v minulosti hlásilo už k mnoha útokům, aby si zvýšilo prestiž. Posléze se však ukázalo, že za nimi nestálo. Spojené státy před touto hrozbou Rusko prý varovaly, ovšem šéf Kremlu Putin varování označil jako pokus o zastrašování.

USA v pátek uvedly, že mají k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že k útoku se hlásí Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev této teroristické organizace. Objevila se ve východním Afghánistánu koncem roku 2014 a rychle si získala pověst mimořádně brutálního uskupení, připomněla agentura Reuters. V sobotu označila IS za jediného viníka útoku u Moskvy také mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu. Ruská média posléze zveřejnila záběry, na nichž jeden ze zadržených odpovídá na otázky tádžicky.

Agentura Reuters připomněla, že se jednalo se o nejsmrtelnější útok na ruském území od obléhání školy v Beslanu v roce 2004. Tehdy islamističtí ozbrojenci zajali více než tisíc lidí, včetně stovek dětí.

Chystaná obnova koncertní síně

Majitel koncertní síně zničené při páteční střelbě a následném požáru oznámil, že budovu obnoví. Ze střediska Crocus City Hall zbyly po útoku a požáru pouze ohořelé železné nosníky a ocelové rámy stovek sedadel. Středisko se síní s kapacitou více než šest tisíc míst postavila skupina Crocus miliardáře Arase Agalarova v roce 2009. Je součástí rozsáhlého komplexu nákupních center, restaurací a hotelů na západním okraji hlavního města, kousek od moskevské okružní dálnice.

„Nikdy nezapomeneme na ty, kteří se stali oběťmi teroristů. Co jejich špinavé ruce zničily, to bude obnoveno,“ uvedla společnost Crocus Group.

GALERIE

Následky teroristického útoku v budově Crocus City Hall v Moskvě

Přečtěte celý článek