Bartoš ostře o Rakušanovi: Sbírá lajkýsky, těží z polarizace společnosti a prohlubuje ji

před 3 týdny 44

Co vás aktuálně v politice nejvíc štve?
Asi celosvětová situace. Bezpečnost světa jako celku, vleklý konflikt, který probíhá po ruském útoku na Ukrajinu. Ovlivňuje to životy všech.

Čekala jsem, jestli mi neodpovíte, že vás štve hnutí STAN a Vít Rakušan.
Jsme pět stran v koalici a snažíme se zemi vyvést z poměrně složité situace a vleklé krize, která byla po covidu. Není prostor na nějaké větší emoce. Máme program, který se snažím prosazovat, někdy to vyjde hůř, někdy líp. Jsou tady věci, které jsou větší než my. Mezinárodní politika, geopolitika, nástup zvláštních autoritářských režimů, které jsou v naší blízkosti – ve V4.

Máte strach, že takový režim by mohl někdy nastat i u nás?
Věřím, že nenastane, že zvítězí demokratické strany a bude se opět skládat demokratická vláda. Ukázalo se, že divoké výroky Viktora Orbána nebo premiéra Fica nebyly jen v rámci volební kampaně, ale že politiku blízkou Rusku realizují. Chtěl bych, aby pilíře demokracie a lidských práv zůstaly zachované. Jsou tady hodnoty, za které demokratické společnosti roky bojovaly, a najednou se vydobyté pozice velmi lehce ztrácejí. To není dobré.

Na žádnou schůzku, kde by explicitně padlo, že v rámci PirStan bude eurokomisaře navrhovat STAN, si nepamatuji.

Pojďme postupně k domácí politice. Proč se se STAN hádáte kvůli kandidátovi na eurokomisaře? Podle Starostů jste se dohodli, že jej nominují oni, ale Piráti teď chtějí navrhnout svého člověka.
Premiér Petr Fiala několikrát hovořil o tom, že nominace připadá Pirátům a Starostům. Podle mě je z pohledu České republiky i této vlády důležité, aby se nám podařilo vyjednat dobré portfolio. Naším kandidátem je kvestor a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Je velmi aktivní na poli vnitřního trhu a digitálních agend. Bylo by dobré jako koalice Pirátů a STAN nabídnout dva kandidáty. Konflikt je spíše živený tím, že je záležitost vytahována jako top téma voleb. Mnohem důležitější je, aby v rámci eurovoleb vyhrály demokratické strany, aby se neohýbala Evropa podobným směrem jako Maďarsko nebo Polsko.

Takže to bude tak, že vy navrhnete Kolaju a STAN Danuši Nerudovou?
Zatím jsem neslyšel oficiální oznámení. Zaznělo jméno Jozefa Síkely, Honzy Farského, Danuše Nerudové. Že bychom se někde s Vítem Rakušanem nebo vedením koalice potkali a tahle jména diskutovali, to se nestalo. Takže mi to přijde spíš jako věc, která se odehrává v médiích, než že by byla nějaká diskuze.

Domlouvali jste se při skládání vlády se Starosty, že křeslo eurokomisaře připadne jim?
Je to koalice Pirátů a STAN.

Takže nedomlouvali?
U takové dohody jsem nebyl. Na žádnou schůzku, kde by explicitně padlo, že v rámci PirStan bude eurokomisaře navrhovat STAN, si nepamatuji.

Je důležitější, jestli to děláte dobře, než zda jste v nějakou chvíli viditelný.

Pro Seznam Zprávy jste řekl, že Vít Rakušan dělá na svých výjezdech z lidí hlupáky. Čím?
Moc nekomentuji marketing jiných stran. Ale byl jsem dotazován, co si o tom myslím, tak jsem odpověděl. Není mi osobně příjemné, jak je ta jejich kampaň vedená. Za poslední dva roky mám výjezdů do regionů třeba 50. Lidé mají různé obavy, potřeby, a cílem je si ty lidi vyslechnout a potom přinést nějaké řešení v reálné politice. Nejezdím na debaty s Vítem Rakušanem, ale sleduji sociální sítě. Ten formát, kdy je tam ukázaný člověk jako nějaký hlupák ještě ve vazbě k regionu, ale přitom je třeba obětí dezinformační kampaně, mi přijde špatný. To není diskuze. Když je to taková drsná kampaň i o emancipaci STAN v rámci vlády, tak bych byl moc rád, když se pak na vládě vyjednávají peníze třeba pro školství, aby to nakonec nebyli jediní Piráti, kteří za to kopou.

Není to jen závist, že vy taky mezi lidi jezdíte, ale tentokrát jste to nedokázali tak dobře prezentovat?
Dělám to kvůli lidem, ne, abych sbíral na polarizaci společnosti lajkýsky na sociálních sítích. Chci si večer v klidu pohrát se svým dítětem a vědět, že věci, které dělám, jsou správné. STAN má teď marketingovou strategii, kterou bych já nevolil. Těží z polarizace společnosti a prohlubuje ji. Já bych to takhle nedělal. A závist v tom rozhodně není. Já nebo Honza Lipavský jsme hodnocení jako jedni z nejdůvěryhodnějších politiků a Piráti mají v průzkumech kolem 11 procent. Je důležitější, jestli to děláte dobře, než zda jste v nějakou chvíli viditelný.

Máte poslední rok na přijetí klíčových věcí, pak už se nic neprosadí. Co ještě musí vláda nutně udělat?
Je toho ještě spoustu. Překvapil mě výrok ministra financí Zbyňka Stanjury, že už žádné velké další změny nebudou. Nejzásadnější je zákon o podpoře v bydlení, který pomůže 1,6 milionu lidí v ČR, pro které může být problém si bydlení udržet. Musíme dotáhnout důležité věci v digitalizaci. Máme e-doklady, dělá se portál gov.cz, portál občana, aplikace portálu občana. Legalizace konopí, která by snad i přes výhrady KDU-ČSL mohla v nějaké podobě projít, řeší se hlavně samopěstování. Je důležité, aby se vyřešily věci týkající se reformy školství, nový trestní zákoník, reforma penzí.

V předvolebním programu jste měli napsáno, že „nikdo nebude muset bydlet nedůstojně. Stát a obce pomohou účinně řešit vážnou situaci s bydlením každému, kdo si nedokáže vlastními silami najít nebo udržet důstojné bydlení.“ Splníte to do konce volebního období?
Udělalo se hodně, ať už je to konsensuálně schválený stavební zákon, díky kterému ubude 40 procent úkonů na straně stavebních úřadů. Vyčlenili jsme osm miliard v Národním plánu obnovy na budování dostupného nájemního bydlení v obcích. Dalším dílem skládanky kromě digitalizace stavebního řízení je zákon o podpoře v bydlení, který nabídne obcím spoustu nástrojů, jak lidem pomoci, když se třeba dostanou do krize s bydlením. Zákon také umožní obcím rozšiřovat a lépe spravovat své bytové fondy. Věřím, že projde i vládou a Sněmovnou, je to v prioritách vlády. Tím kormidlem se nedá otočit úplně rychle. Představa, že tady za dva roky vyroste sto tisíc bytů najednou, je mylná. Snažím se poskládat takovou paletu nástrojů, aby to do sebe zapadlo. Reforma Bydlení pro život je to, co chci na ministerstvu pro místní rozvoj dokázat.

Nechci mít v titulku, že jsem naivní. Jsem optimista a jdu do toho tak, aby to dobře dopadlo.

Stavební zákon je nyní pod velkou palbou kritiky. Hrozí kolaps celého stavebního řízení, jak varují někteří developeři?
Ten zákon se schválil v květnu minulého roku. Jeho parametry byly vydiskutovány s Hospodářskou komorou, developery, obcemi, Asociací krajů. Prošel jednomyslně Sněmovnou a pak i Senátem. Už rok se ví, jak ten zákon bude vypadat. Jen teď 1. července začíná platnost. Posledním střípkem je digitalizace stavebního řízení. Vysoutěžili jsme portál pro stavitele i úředníky a realizujeme to. Věřím, že se změna zvládne, do 4. dubna proběhlo už 30 školení, na kterých jsme vyškolili přes čtyři tisíce úředníků. Chystáme e-learning nebo linku technické pomoci. Zhruba od poloviny května budou mít úředníci přístup přímo do informačního systému.

Kolaps tedy nehrozí?
Byl bych rád, kdyby se víc řešilo ratio. Vnímám celou debatu jako velmi silně politicky ovlivněnou. Zavádění změn má nějaké bolesti, ale ukazuje se, že jsme portál vysoutěžili dobře.

Od Pirátů se čekalo, že hodně pohnou s digitalizací. Slibovali jste, že Česko bude jako Estonsko. I sám šéf Digitální informační agentury Martin Meršmíd připouští, že digitalizace jde pomalu. Čím to je?
Překonat resortismus není nejjednodušší. Po vzoru států, které jsou v digitalizaci úspěšné – Finsko, Estonsko, Velká Británie –, jsme zřídili Digitální informační agenturu, převzali centrální registry, aktualizovali jsme nakoupený nový hardware, řešíme centrální projekty. Digitalizuje se jako nikdy před tím. E-doklady už má 330 tisíc uživatelů. U portálu občana je za poslední tři čtvrtě roku půl milionu uživatelů navíc. Jde to nahoru. S využíváním služeb e-governmentu jsme nad průměrem EU.

Byli jste před vstupem do vlády naivní a mysleli si, že to půjde rychleji?
Problémy jsou zejména v oblasti lidských zdrojů ve státní správě. IT odborníci, které stát na své straně potřebuje, berou o 40 procent méně než v soukromém sektoru. To řešíme. Přinesl jsem nespočet návrhů a věřím, že některé padnou na úrodnou půdu, protože jsou fiskálně neutrální.

Ještě jednou, byli jste naivní a mysleli jste si, že to změníte rychleji?
Tuto odpověď vám nedám. Nechci mít v titulku, že jsem naivní. Jsem optimista a jdu do toho tak, aby to dobře dopadlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Souhrn slovenských voleb. Prezidentem bude Peter Pellegrini

Přečtěte celý článek