Bazénky i gauče. Porodnice v ČR už nabízejí ženám porody vkleče, vsedě i vestoje

před 1 týden 38

Ve dřepu, na čtyřech či jak je libo. Část žen chce své dítě přivést na svět jinak než vleže. Některé porodnice jim to umožňují. Matky mohou porodit v poloze, při které se cítí nejlépe. 

Porodní křeslo ve slánské porodnici. | Foto: se svolením Porodnice Slaný

V dávné minulosti ženy v žádné kultuře nerodily vleže na zádech, ale vestoje, vkleče či třeba ve dřepu. Při nedávné pražské diskusi organizované nadací Propolis 33 na to upozornila její zakladatelka, historička, matka tří dětí a někdejší dula Lilia Khousnoutdinova.

Rodit v jiné poloze je podle ní přirozené, a proto i nyní část žen vyhledává porodnice, kde jim to umožňují a myslí nejen na pohodlí porodníka, ale i matky a dítěte. „Mít svůj porod pod kontrolou může být událostí, která mění život a je pro ženu posilující,“ podotkla.

V trutnovské porodnici výrazně stoupá zájem o porody pouze s porodní asistentkou, bez lékaře:

V trutnovské porodnici stoupá počet porodů pouze s porodní asistentkou.

Porody pouze s asistentkou? V trutnovské porodnici je o ně čím dál větší zájem

I proto se se zpěvačkou Olgou Lounovou loni zúčastnila automobilového závodu East African Safari Classic Rally ve východní Africe. Byly jedinou ženskou posádkou a na kapotě měly každý den jiné heslo upozorňující na důležitost porodu.

Jako první nahradili gynekologické lůžko, na němž ženy mohou rodit jen ležící na zádech, gaučem od nadace Propolis 33 loni ve Fakultní nemocnici Ostrava. Pod heslem „Koza ven“ jej tehdy slavnostně vyvezl přednosta kliniky Ondřej Šimetka.

Snaží se i jinde. Vedle gaučů nabízejí i porody v bazéncích, kdy dítě přijde na svět do vody. Vynachválit si to nemůže primář dětského oddělení Nemocnice Havířov Hynek Canibal. Když do funkce nastupoval, viděl to ale jinak. „Měl jsem mylné představy, že se dítě utopí,“ přiblížil při zmíněné diskusi.

Názor změnil, když byl u toho, jak jsou matky, děti i jejich blízcí v klidu. Nebylo by to ale podle něj možné bez proškoleného personálu, který ženám pomáhá. Porody v křeslech či v bazénku umožňují kupříkladu i v litoměřické porodnici. Tamní porodní asistentka Eva Mazáčová zmínila, že ženy díky tomu mohou rodit v poloze, která jim vyhovuje.

Individuální přístup

Do vody ale podle odborníků nelze rodit tehdy, když dítě na svět přichází dřív než v 37. týdnu, žena má infekcí nebo je obézní a z vany by se totiž těžko dostávala ven. Doporučená teplota vody je 35 až 38 stupňů.

Na vstřícném individuálním přístupu si zakládají i v gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný, kde ročně mívají asi šest set porodů. Po předchozí dohodě tam umožňují porod za doprovodu duly či ambulantní, kdy maminka s miminkem odchází po dvanácti hodinách, pokud má dopředu domluveného pediatra. „Takových porodů ale míváme ročně minimum,“ sdělila Deníku primářka Markéta Matoušková.

Šířit osvětu, sjednotit informace ohledně císařského řezu a sdružovat příklady dobré praxe. Takový je cíl projektu Císařovnám:

Ilustrační snímek

Každý čtvrtý porod v ČR končí císařem. O bezbolestnou metodu nejde, varují duly

Matkám tam nabízejí i úlevové metody – aromaterapii, bylinnou napářku, používání míče, šátku Rebozo či hydroterapii za pomoci sprchy. Nově mají i bazének. „Novinkou je u nás i možnost rodit na porodním gauči, který lze různými způsoby poskládat a umožnit tím rodičkám polohování i samotný porod v různých polohách,“ přiblížila primářka.

Zdůraznila, že zároveň jsou v nemocnici ale plně přístrojově i personálně vybaveni pro provedení jak plánovaných, tak akutních císařských řezů a při porodech se drží doporučených postupů České gynekologicko-porodnické odborné společnosti.

Vertikální polohy při porodu

  • chůze (během první doby porodní)
  • stání
  • stání s oporou
  • předklon
  • závěs
  • dřep
  • dřep s přitažením na madlo
  • na čtyřech
  • sezení na stoličce
  • sezení s oporou v předklonu
  • startovací poloha
  • polohy s pomocí doprovodu

Zdroj: Nadační fond Propolis 33

Přečtěte celý článek