Belgie vyšetřuje proruskou manipulační síť, chce ovlivnit volby, řekl De Croo

před 3 týdny 33

foto Ilustrační foto - Belgický premiér Alexander De Croo na archivím snímku z 22. března 2024.  FILE PHOTO

Brusel - Belgické úřady začaly vyšetřovat činnost proruské manipulační sítě, která se před eurovolbami údajně snaží docílit omezení podpory Ukrajiny v Evropské unii. Médiím to dnes sdělil belgický premiér Alexander De Croo, podle něhož tajné služby potvrdily existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu v Belgii a dalších unijních zemích.

"Podle našich zpravodajských služeb jsou záměry Moskvy zcela jasné. Cílem je pomoci ke zvolení více proruských kandidátů do Evropského parlamentu a posílit v této instituci určité proruské narativy," prohlásil De Croo podle belgických médií. Dodal přitom, že je v této věci v kontaktu s českým protějškem Petrem Fialou a dalšími evropskými lídry.

Média v Česku a Německu se v posledních týdnech věnují aféře s údajným uplácením evropských politiků od proruské sítě, zmiňováno v souvislosti s podezřeními je jméno poslance a dvojky na eurovolební kandidátce pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Francouzská europoslankyně Nathalie Loiseauová z liberální frakce europarlamentu zase uvedla, že zpravodajská platforma Voice of Europe, která podle českých úřadů byla součástí této sítě, dělala rozhovory s francouzskými a německými představiteli krajně pravicových stran.

De Croo dnes řekl, že Moskva kontaktovala skupinu europoslanců, z nichž někteří dostali zaplaceno za propagaci ruských zájmů. "Platby v hotovosti se neodehrávaly v Belgii, ovlivňování však ano," řekl De Croo, v jehož zemi sídlí klíčové unijní instituce.

EU podle unijních činitelů čelí před červnovými volbami zesílené ruské dezinformační kampani. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové sice evropský blok učinil v posledních letech v boji proti dezinformacím pokroky, ve světle současné situace se však jeví jako nedostatečné.

kpc jd

Přečtěte celý článek