Bez urychlených dodávek munice a zbraní na Ukrajinu hrozí, že ruští okupanti prolomí frontu, varuje ISW

před 1 měsíc 48

Pravidelná analýza Institutu pro studium války ISW varuje, že zpoždění dodávky slíbené vojenské pomoci Ukrajině může vést až k situaci, kdy ruští agresoři na některém místě prolomí frontovou linii.

„Nedostatek munice a vojenského vybavení způsobený zpožděním americké pomoci by mohl učinit současnou frontovou linii velmi zranitelnou. Ruští vojáci toho mohou využít k náhlému a nečekanému průlomu,“ píše analýza ISW. Podle expertů by totiž upřednostnění sektorů, které jsou aktuálně nejvíce ohroženy intenzivními ruskými útočnými operacemi, mohlo vytvořit problematickou situaci na jiném místě, kde by chyběly potřebné zbraně či střelivo.

„Ruské jednotky by toho mohly využít k náhlému a nečekanému postupu. Pokud budou dodávky zbraní ukrajinské armádě nadále klesat, může k takovému průlomu skutečně dojít,“ varují analytici ISW. Jak experti poznamenávají v době před vrcholícími prezidentskými „volbami“ v Rusku, útočí okupanti daleko častěji a silněji, než tomu bylo dříve.

Der Spiegel zveřejnil 12. března rozhovor s jedním z ukrajinských velitelů, který řekl, že téměř všechny ukrajinské jednotky trpí v současné době nedostatkem munice a vojenské techniky.

„Zachování celoplošné iniciativy útočících ruských jednotek zvyšuje rizika průlomu, protože ruským velitelům umožňuje zvyšovat nebo snižovat intenzitu konkrétních akcí kdekoli podél celé frontové linie,“ konstatuje ISW.

Vrchní ukrajinský velitel Oleksandr Syrskij již dříve varoval před hrozbou postupu ruských jednotek hluboko do ukrajinských obranných linií v blíže nespecifikovaných úsecích frontové linie. „Současná frontová linie tedy s největší pravděpodobností není stabilní,“ hodnotí to ISW. Proto je podle vojenských odborníků důležité včasné zajištění ukrajinských jednotek západními zbraněmi, a hlavně dostatkem munice, aby se nájezdníkům zabránilo využít této příležitost k průlomu na zranitelném úseku fronty.

Tempo ruských postupů na západ od Avdijivky bylo sice zastaveno, ale ISW naznačuje, že Rusové zde v blízké době plánují v útočných operacích pokračovat, a to i za využití dobrovolníků z řad tzv. Doněcké lidové republiky.

Přečtěte celý článek