Běžte k čertu. Juchelka se pustil do ministra Jurečky, drsně to schytal od exprimátora za hnutí ANO

před 1 týden 30

Co se z tebe stalo, je k neuvěření, vpálil poslanci Aleši Juchelkovi (ANO) bývalý významný člen Babišova hnutí a někdejší ostravský primátor Tomáš Macura. Rozzuřilo ho Juchelkovo chování, když se kvůli důchodové reformě ostře pustil do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Podle Macury dalo hnutí ANO přednost politikaření a rozmarům Andreje Babiše.

„Běžte k čertu,“ adresoval poslanci Aleši Juchelkovi bývalý ostravský primátor Tomáš Macura, který hnutí ANO opustil poté, co před loňskou volbou prezidenta oznámil, že ve volbě nedá hlas šéfovi svého hnutí, ale podpoří jeho protikandidáta Petra Pavla. Ten byl následně zvolen novým prezidentem.

„Prokaučovali jste možnost prokázat, že vám jde skutečně o budoucnost téhle země. Namísto toho jste dali přednost politikaření a rozmarům Andreje Babiše. Lidi ale nejsou všichni hloupí, tohle prostě neokecáte,“ pokračoval ostře Macura. „A co se z tebe stalo, Aleši, je k neuvěření,“ vpálil následně Juchelkovi. „Ani nevíte, jak mě to štve, co tam je teď za lidi a že já za to nesu spoluzodpovědnost,“ doplnil pak bývalý ostravský primátor za hnutí ANO.

Stačí, když vám to říká váš šéf

Macuru nenechala chladným reakce poslance Juchelky na slova ministra Mariana Jurečky. Ten na sociální síti X vzkázal, že v hnutí ANO nechtějí říkat lidem pravdu. „Tak je to jednoduché. Udržitelný důchodový systém znamená nepopulární kroky. Dříve je navrhovali. Teď raději s výmluvami utekli před zodpovědností. Na jednání s prezidentem Petrem Pavlem nedorazí, aby náhodou zase neřekli něco, co se marketingově nehodí,“ napsal šéf resortu práce a sociální síti.

„Ale copak? Nevyšel vám plán s tím, že vaši neschopnost vymyslet pořádné změny v důchodovém systému hodíte na někoho jiného? Tak to máte smůlu. My toto s vámi hrát nebudeme. Námi připravené body prosadíme později a váš chaos revidujeme,“ vypálil následně na adresu Jurečky poslanec Juchelka.

Následná výzva Jurečky, aby hnutí ANO zmíněné body představilo, se u Juchelky nesetkala s pozitivní reakcí. „Tak znova. Smiřte se s tím, že vy nejste ti, kteří budou říkat, co my budeme dělat. Nikdy to tak nebylo a ani nebude,“ odpověděl Juchelka.

„To bych si ani náhodou nedovolil, Aleši, stačí, když vám to říká v hnutí váš šéf, ale kdyby přeci jen bylo možné hrdě za ANO prezentovat vlastní návrh, o kterém mluvíte, že ho v budoucnu uděláte, bylo by to super,“ vysmál se Babišovu poslanci ministr Jurečka.

Pavel chce dál jednat o reformě penzí

Jurečka se v pondělí sám sešel s prezidentem Petrem Pavlem poté, co minulý týden zrušilo svoji účast na další schůzce k reformě penzí na Pražském hradě hnutí ANO. Pavel na následné tiskové konfrenci oznámil, že se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě, nevyloučil kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky. Mohl by se uskutečnit na přelomu května a června.

Babišova partaj neúčast na pondělní schůzce zdůvodnila tím, že nejvyšší představitelé vlády opakovaně deklarovali, že reformu penzí prosadí nehledě na názor opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil z postoje ANO zklamání. Jurečka minulý týden vzkázal, že je připraven dát návrh reformy k projednání vládě 30. dubna. Od ANO by podle svých slov očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu, je ale ochoten dál jednat.

V sále byla v pondělí připravená místa a občerstvení i pro zástupce hnutí ANO. Nepřítomní politici a expertka na penze měli u kulatého jednacího stolu své jmenovky. Židle zůstaly prázdné.

Pavel zopakoval, že první březnové jednání považoval za věcné. Účastníci se podle něj domluvili na několika principech, a to, že do debaty jdou všichni se skutečným zájmem na řešení problému, že budou vycházet z prognóz, kalkulací, a nikoli emocí, budou se soustředit na budoucnost a společně komunikovat výstupy z jednání.

Shodu podle něj tehdy účastníci nalezli na tom, že je nutné v důchodovém systému učinit změny a řešit prodloužení věku odchodu do penze. Mechanismus měl být předmětem dalších debat, nicméně nutnost změny parametru, stejně jako změny výše důchodů podle prezidenta sdílely všechny strany.

Účastníci prvního jednání se také domluvili na dodání některých materiálů. Od ministerstva ANO požadovalo informace ze zprávy o stavu důchodového systému. Jak Jurečka, tak zástupci ANO měli předložit své představy o kategoriích náročných profesí, z nichž by lidé mohli do penze odcházet dříve. ANO zároveň mělo představit svůj návrh takzvaného investičního pilíře. Termínem dodání materiálů byl 7. duben, jediné ANO tak neučinilo, řekl v pondělí Pavel.

Snahu o dosažení kompromisu podle svých slov prezident nevzdává. „Budu se snažit i nadále zprostředkovat jednání, ať už za účasti hnutí ANO, případně dalších aktérů. Hovořili jsme o možnosti svolat kulatý stůl za účasti nejen zástupců tripartity, ale také odborníků,“ poznamenal a upřesnil, že by se tomu tak mohlo stát na přelomu května a června.

Ekonomové a část politiků poukazují na to, že systém je v nynější podobě neudržitelný a schodek by v polovině století mohl dosahovat pěti procent HDP. V dnešních hodnotách je to asi 350 miliard korun. Vláda navrhuje zadlužování přibrzdit prodlužováním důchodového věku nad 65 let či snížením výpočtu nových penzí. Opozice je proti.

Přečtěte celý článek