Bezva parta umí bavit lidi. Pořádá festivaly i tábory pro babičky s vnoučaty

před 1 měsíc 57

V samotných počátcích ambiciózního projektu se sešla parta nadšenců, která chtěla připravovat zážitkové akce na míru. Tehdy jim byl největší odměnou úsměv a radost. Postupem času už litoměřická Bezva parta Adély Markové musela rozšířit nabídku akcí nejen pro školy či města, ale i pro firmy a širokou veřejnost napříč všemi generacemi. A v roce 2019 rozjeli i největší rodinný festival v Česku – Bezva Fest.

„Stále nejsme u konce s dechem,“ říká zakladatelka projektu Bezva parta Adéla Marková. A to i přesto, že třeba v době pandemie covidu připravovali akce bez vidiny toho, zda se uskuteční. Její kreativní múza si ale nedala pokoj, a tak na první Bezva Fest přišlo před pěti roky pět tisíc návštěvníků.

„Pak celou naší Bezva partu na dva roky zastavil covid a v roce 2022 dorazilo přes sedm tisíc návštěvníků. Minulý rok jsme uspořádali tour po celé České republice, kde v pěti městech navštívilo náš festival už 25 tisíc návštěvníků,“ popisuje Adéla.

Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou:

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Dnes je Bezva Fest největší akcí svého druhu v zemi – ať už obsahem, rozlohou, tak počtem atrakcí, scén a zážitků, které jinde rodiny nezažijí. Nejkrásnější zpětnou vazbou jsou podle organizátorů reakce lidí, nadšení, radost a to, že dokola opakují: „Vy jste opravdu Bezva parta!“

Co je pro lidi víc než zážitky?

Nejen nad tím Adéla začala uvažovat při studiu psychologie na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a Univerzitě Palackého v Olomouci. „Již před devíti lety se zrodila myšlenka pořádat tábor pro seniory. V té době něco netradičního, ale časem velmi populárního. Oblíbenými se poté staly i tábory pro babičky s vnoučaty. Když vám dítě řekne, že se celý rok těší na tábor pro babičky s vnoučaty a že je ochotné ho vyměnit za dovolenou s rodiči u moře, je to krásný pocit,“ říká s úsměvem Adéla.

Odmalička byla pracovitý a kreativní člověk s hlavou plnou nápadů. Možná i proto šly počátky jejího podnikání ruku v ruce s pohybem. Od útlého věku tancovala a už na konci základní školy připravovala choreografie pro závěrečné vystoupení. Při studiu na gymnáziu již organizovala maturitní plesy.

„Tak se zrodil projekt Bezva maturák. K dnešnímu dni jsme zorganizovali stovky maturitních plesů po celém Česku. Paralelně k tomu jsme s kolegyní založily taneční školu. Tím odstartovala éra táborů a akcí pro děti. Těší nás, když se k nám zájemci o naše projekty vracejí, a to se opravdu každoročně děje. Snažíme se všechny akce dělat s láskou, radostí, s energií a věříme, že to je vidět,“ vysvětluje dále Adéla Marková.

Školy v přírodě jsou v kurzu

Na táborech je podle Adély krásně vidět koloběh života. Z táborníků se stávají přátelé, z odrostlých dětí hlavní vedoucí a někteří pro Bezva partu už i externě pracují.

„Jsme taková jedna velká rodina. A z těchto aktivit automaticky vyplynul i název, který koneckonců vznikl právě na táboře. Nejen díky festivalům, ale také kvůli přibývajícím bezva parťákům v našem týmu jsme se postupně začali věnovat velkým eventům pro soukromý i veřejný sektor s působností po celé republice,“ podotýká zakladatelka projektu Bezva parta.

Třetí ročník oblíbené akce v Plzni přilákal rekordní počet návštěvníků:

Přes dva tisíce lidí navštívily během soboty jeden z největších festivalů sci-fi a fantasy CO.CON 2024 v prostorách plzeňské kulturní a kreativní zóny DEPO2015

Komiksoví hrdinové, roboti nebo PC hry. Plzeňský CO.CON lákal na retro i novinky

Od všech těchto aktivit byl jen kousek k tomu, aby Bezva parta zážitky přenesla i na pole akcí pro školy. Začali pořádat školy v přírodě či různé projektové dny.

„Máme za sebou tisíce spokojených dětí, co si z našich akcí odnesly neskutečné zážitky. Já byla vždy takový trochu megaloman. Když jsem něco organizovala, muselo to být se vší parádou a velké. Takže jsme například minulý rok koupili nejdelší nafukovací dráhu v Česku o délce sto metrů a každá škola v přírodě i tábor, který se pořádá pod naší hlavičkou, si mohl tento neobvyklý zážitek vyzkoušet,“ dodává Adéla Marková.

Přečtěte celý článek