Biden kritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem, který prý usiluje o diktaturu

před 1 měsíc 41

foto Ilustrační foto - Maďarský premiér Viktor Orban při projevu na konferenci v Dallasu pořádané americkým konzervativním spolkem CPAC. 4. srpna 2022.  FILE PHOTO

Filadelfie (USA) - Americký prezident Joe Biden v pátek kritizoval svého předchůdce ve funkci Donalda Trumpa za schůzku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který podle něj usiluje o nastolení diktatury. Napsala to dnes agentura AFP.

"Víte, s kým se dnes setká v Mar-a-Lago?", ptal se Biden na předvolebním shromáždění ve Filadelfii. "S Orbánem z Maďarska, který prostě a jednoduše řekl, že si myslí, že demokracie nefunguje, a chce (nastolit) diktaturu."

"Vidím budoucnost, kdy budeme demokracii bránit, ne ji oslabovat," prohlásil také 81letý demokratický politik, který se podle všeho s republikánem Trumpem v listopadu znovu střetne v prezidentských volbách. Právě obrana demokracie a demokratických hodnot je jedním z hlavních témat Bidenovy kampaně.

Orbán se s Trumpem sešel v jeho floridském sídle v pátek v podvečer, čímž podle agentury AP pokračoval v ukazování přízně autokratickým vůdcům, kteří jsou součástí celosvětového odporu proti demokratickým tradicím.

O setkání politiků nejsou známy podrobnosti. Orbán jen na instagramu zveřejnil krátké video, v němž ho Trump chválí a označí ho za "šéfa".

Přečtěte celý článek